Rat u Ukrajini doveo do pada na berzama

05/03/2022 09:44

Rat u Ukrajini doveo do pada na berzama

Moskovska berza je ostala zatvorena tokom nedelje, dok je rublja pala na rekordno nizak nivo.

Londonska berza pretrpela je najveće nedeljne gubitke od početka globalne pandemije u martu 2020. godine, pošto su investitori bili uplašeni eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Akcije u Sitiju su pale nakon vesti o požaru i ruskom zauzimanju ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, s jednodnevnim padom od više od 250 poena u indeksu FTSE 100 što podrazumeva nedeljni gubitak na 6,7%.

Evropske berze su takođe zabeležile velike padove zbog zabrinutosti da će se uticaj borbi u Ukrajini proširiti na zapad širom kontinenta. Dejvid Malpas, predsednik Svetske banke, rekao je za BBC da je rat „katastrofa” za globalnu ekonomiju.

Tržišta valuta i roba takođe su završila nedelju usred novih znakova turbulencije, letom u sigurno utočište američkog dolara i najvišim cenama sirove nafte u deceniji.

U međuvremenu, veleprodajne cene gasa dostigle su rekordne nivoe i u Britaniji i u EU. Referentna vrednost britanske nacionalne balansne tačke (NBP) je u jednom trenutku skočila iznad 500 penija po toplotnoj jedinici, srušivši prethodni najviši nivo u decembru, usred produženog skoka koji je izazvao kolaps niza dobavljača gasa za domaćinstvo.

Indeks FTSE 100 u Londonu završio je 251 poen niže u petak na 6.998, što je pad od 3,5%. Nemačke i francuske berze pale su za više od 4%, čime je Dax u Frankfurtu bio na najnižem nivou od kraja 2020. godine, dok je italijanski indeks pao 6,2% na najniži nivo u više od godinu dana. Evropski indeks Euro Stoxx 600 završio je na najnižem nivou u skoro godinu dana.

Nervozni investitori su malo rizikovali uoči onoga što očekuju da će biti još jedna teška nedelja kada se tržišta ponovo otvore u ponedeljak.

Lijam Pič, analitičar tržišta u razvoju u Capital Economics, rekao je: „Rusija je zapala u haos i sledeće nedelje ćemo dobiti jasniji osećaj u vezi s uticajem sankcija na ekonomiju. Otplata dolarskih obveznica od strane Gasproma u ponedeljak će biti lakmus test spremnosti vlade (i kompanija povezanih sa vladom) da plaćaju spoljni dug, dok će podaci o inflaciji za proteklu nedelju (koja treba da dospeju u sredu) verovatno pokazati da je kolaps rublje počeo da podstiče inflaciju“.

Majkl Hjuson, glavni tržišni analitičar u CMC Markets UK, rekao je: „FTSE 100 je imao šok od nedelju dana, zabeleživši najveći pad od marta 2020. i ispod nivoa od 7.000 do najniže tačke od avgusta prošle godine. Što se tiče sedmičnih performansi, najbolji su bili u oblasti odbrane i sirovina, s nedeljnim porastom za kompanije BAE Systems, kao i za Glencore, Rio Tinto i Antofagasta.

Zalihe u sektorima rudarstva i energije su imale koristi od buma cena roba, zbog čega je cena nafte tipa Brent u jednoj fazi dostigla 120 dolara po barelu. Posle skoka od 25 dolara po barelu u poslednjih mesec dana, cena sirove nafte završila je nedelju na 115 dolara po barelu. Cene pšenice porasle su na četrnaestogodišnji maksimum, dok su cene kukuruza dostigle najviši nivo u poslednjih osam godina.

Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM rekao je: „Ruska invazija na Ukrajinu znači da će strahovi oko snabdevanja ostati u središtu. On je rekao da postoji „novi osećaj hitnosti“ za Zapad da pokuša da postigne nuklearni sporazum s Iranom.

Ruska vojna invazija na Ukrajinu pre više od nedelju dana povećala je rizike od recesije za američku i evropsku ekonomiju, a mnogo više za Rusiju, koja je ekonomski izolovana sve većim sankcijama, kažu ekonomisti.

Američke akcije na Volstritu su takođe pale, jer je zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini zasenila najnovije podatke o platnim spiskovima van poljoprivrede, koji su pokazali nagli porast broja radnih mesta prošlog meseca i pad stope nezaposlenosti na 3,8%.

Kako su tržišta akcija klizila, investitori su se gomilali u investicije koje se smatraju sigurnijim – zlato, valute poput dolara i jena i državne obveznice. Britanske desetogodišnje državne obveznice zabeležile su najveći nedeljni rast u poslednjih više od deset godina. Kako su hartije od vrednosti bile tražene, to je dovelo do smanjenja njihovih prinosa, odnosno povraćaja investitorima, najviše od novembra 2011. Prinosi se smanjuju kada cene obveznica rastu.

Na tržištima valuta, funta je izgubila 1% u odnosu na dolar na 1,3210 dolara. Rat u Ukrajini je podstakao potražnju za sigurnim investicijama kao što je zlato. Prometno zlato je poskupelo 1,5% na 1.965 dolara po unci.

Moskovska berza ostala je zatvorena cele nedelje, dok je rublja pala na rekordno nizak nivo usled širih sankcija Rusiji. Rublja je u četvrtak u Moskvi dostigla rekordno nisku vrednost od 118,35 za dolar, a nedelju je završila na 105 za dolar.

Kaleb Tibodo iz Validus Risk Managementa, rekao je: „Razvijajući se u verovatno najozbiljniju bezbednosnu pretnju kontinentalnoj Evropi od Drugog svetskog rata, invazija Rusije na Ukrajinu nije mogla da dođe u ekonomski nesigurnijem trenutku za EU.“

05/03/2022 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments