E- fakture od 1. januara?

27/04/2021 18:07

E- fakture od 1. januara?

Ministar finansija Siniša Mali danas je u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavio predloge važnih zakona, koji bi trebalo da doprinesu daljem poboljšanju privrednog ambijenta u Srbiji. Govoreći o Predlogu zakona o elektronskom fakturisanju napomenuo da je reč o sistemskom zakonu, kojim se menja način funkcionisanja naše privrede, po ugledu na praksu koja se već sprovodi u Evropskoj uniji i čime se doprinosi većoj transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju u našoj zemlji.

Istakao je da će se zakon uvoditi fazno, tako što će od 1. januara sledeće godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e-fakture između sebe, a i privatni sektor koji želi da radi sa javnim imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.

– Ovaj Predlog zakona podrazumeva postepeno uvođenje za sve privredne subjekte koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost od 1. januara sledeće godine do 1. januara 2023. godine, kada će to postati obaveza za sve i u privatnom i u javnom sektoru (koji su u sistemu PDV) – naveo je Mali, a prenelo je resorno ministarstvo.

On je objasnio i da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno da bi se izbegli dodatni troškovi za privredu.

– Oni privredni subjekti koji žele da koriste informacione posrednike, to će moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom – naglasio je Mali dodajući da je reč o zakonskom rešenju koje će olakšati poslovanje privrednih subjekata.

Kako je rekao, to je ogroman korak za celu našu privredu u kojoj više neće biti papirnih faktura, koje mogu da se zagube i bez da se “lupaju” pečati. Posebno je napomenuo da privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost mogu da računaju da će se znatno ubrzati povrat PDV-a.

– Ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u tom sistemu, povrat PDV-a će biti u danu. Tako da sa te strane više neće biti zamerki koje čujemo od privrede kada je u pitanju povrat PDV-a. Ovim sistemom, taj problem potpuno nestaje – istakao je ministar.

Ministar je rekao da u Centralnom registru faktura godišnje bude oko četiri miliona faktura, dok se na globalnom tržištu godišnje šalje i prima više od 550 milijardi faktura. Predlog zakona o e-fakturama i Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama predviđaju različite rokove vezane za upotrebu e-faktura. Zato je potrebno izmeniti Zakon o rokovima, objasnio je on.

– Izmena je neophodna da bi se umesto 1. jula 2021. godine, kako je trenutno propisano, naveo 1. januar 2022, kao datum početka obaveze evidentiranja e-faktura u centralnom registru faktura – rekao je Mali.

On je naveo da će od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog setora biti osposobljeni, odnosno moraju da budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture i od javnog i od privatnog sektora.

 

27/04/2021 18:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments