Upis u srednje škole – odgovori na važna pitanja!

15/06/2016 12:08

Upis u srednje škole – odgovori na važna pitanja!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prikupilo je neka od veoma važnih pitanja i dalo odgovor na njih, a vezani su za polaganje male mature i upis u srednje škole.

1. Da li je prijemni ispit obavezan?

Prijemni ispit se polaže za upis u srednju muzičku i baletsku školu, umetničku školu i škole u kojima se obrazuju obdareni učenici za matematiku, fiziku, strane jezike, računarstvo i oni koji deo obrazovanja ostvaruju i na stranom jeziku.

Za svaki obrazovni profil za koji se polaže prijemni ispit se definiše način, vreme, program, bodovanje i rangiranje.

2. Da li je moguće odložiti prijemni ispit?

Ne. Prijemni ispiti realizuju se u samo jednom roku. Prijavljivanje i polaganje prijemnih ispita se do sada odvijalo do kraja maja i do polovine juna meseca.

3. Šta se dešava ukoliko učenik bude primljen u određeni obrazovni profi, a ne ispunjava posebne zdravstvene uslove?

Za određene obrazovne profile propisani su posebni zdravstveni uslovi. Konkur za upis učenika u srednju školu sadrži pregle posebnih zdravstvenih uslova za određene obrazovne profile. Kako bi se izbegle situacije koje su sadržane u pitanju, potrebno je da se učenici, roditelji i nastavnici upoznaju sa zdravstvenim uslovima neophodnim za određene obrazovne profile pre popunjavanja “liste želja” i izvade lekarsko uverenje.

Ukoliko se ovaj slučaj, sticajem raznih okolnosti, desi učenici se upisuju na preostala slobodna mesta onih obrazovnih profila za koja ispunajvaju zdravstvene uslove.

4. Da li je moguće nakn upisa us rednju školu, promeniti obrazovni profil u istoj ili nekoj drugoj školi?

Posle prvog septembra direktor škole je nadležan za upis i ukoliko ima slobodnog mesta na određenom profilu, može da primi učenika.

5. Kako se primenjuju afirmativne mere za upis učenika u srednju školu?

Afirmativne mere primenjuju se za učenike romske nacionalnosti i podrazumevaju dodatnih 30 bodova prilikom upisa u srednju školu. Da bi se ova mogućnost ostvarila, potrebno je da učenik dobije potvrdu da je pripadnik romske nacionalne manjine sa kojom se prijavljuje Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava dostavlja MInistarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja listu učenika koji su stekli pravo da se upišu putem primene afirmativnih mera i upućuje učenike u određene obrazovne profile.

6. Šta se dešava kada se u određeni obrazovni profil upiše nedovoljno učenika?

Ukoliko se posle drugog kruga raspoređivanja učenika ne rasporedi dovoljan broj za formiranje odeljenja, okružna komisija za upis raspoređivaće učenike u druge obrazovne profile u kojima ima mesta za upis i moež se formirati odeljenje.

7. Koji strani jezik učenici nastavljaju da uče u srednjem stručnom obrazovanju?

U srednjem stručnom obrazovanju učenici mogu nastaviti izučavanje jednog od stranih jezika koji su učili u osnovnoj školi.

15/06/2016 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments