Upis u srednje škole 2019: Zbog velikog interesovanja, ITHS otvara novo IT odeljenje

12/07/2019 10:18

Upis u srednje škole 2019: Zbog velikog interesovanja, ITHS otvara novo IT odeljenje

Nakon prvog upisnog kruga, u četvorogodišnjim obrazovnim institucijama ostalo je 6.256 slobodnih mesta, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Po jednoj od prve tri želje upisano je 86,65 odsto učenika, a 1.471 đak ostao je neraspoređen. Najtraženiji smerovi su medicinska sestra, zubni i farmaceutski tehničar, računarski smerovi i društveno-jezički smerovi gimnazije. IT smerovi su najpopularniji, ali interesovanje varira i u zavisnosti od škole i kvaliteta programa.

U većini srednjih škola u Srbiji ove godine prag za upis niži je za nekoliko poena nego što je bio do sada, a dosta praznih mesta ima čak i na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo. Neke škole zbog malog broja đaka neće moći da formiraju odeljenja.

Statistika je pokazala da su rezultati na nivou državnih škola znatno lošiji nego prethodnih godina, dok je u Srednjoj školi za IT – ITHS situacija potpuno drugačija.

Rekordan broj prijavljenih malih maturanata

Ove godine vlada veliko interesovanje za upis u Srednju školu za IT u Beogradu. Roditelji su prepoznali kvalitet programa i sa kakvim znanjem učenici odlaze nakon četvorogodišnjeg školovanja. Naravno, ne pričamo samo o teorijskim znanjima, koja su zastupljena u većini drugih škola, već o praktičnim znanjima i konkretnom osposobljavanju za rad u najtraženijoj IT oblasti. Deci se pruža mogućnost da naučeno znanje primene u praksi i realizuju svoje ideje.

Ovakvi temelji su veoma važni kako bi vaše dete bilo spremno za dalje usavršavanje, ali i buduću uspešnu IT karijeru.

V. d. direktorka Aleksandra Prokopijević istakla je: „Zaista, ove godine vlada veliko interesovanje, usled čega smo primorani da otvorimo novo IT odeljenje. Veoma sam ponosna na uspehe naših učenika, ali i na profesore koji iz godine u godinu opravdavaju poverenje koje su nam roditelji poklonili kada su prepoznali kvalitet školovanja u ITHS-u. Ipak, uspesi najbolje govore o tome. Zaista izrastaju u sjajne mlade ljude i vrhunske IT profesionalce, a to je glavni cilj svake obrazovne ustanove.”

Primena stečenih znanja kao osnov za kvalitetno obrazovanje

Dugo se već polemiše da je glavni problem obrazovnog sistema nedostatak prakse u nastavi i usmeravanja ka sticanju konkretnih, upotrebljivih znanja. Deca završavaju škole, pa tek nakon toga počinju da stiču veštine za rad.

Zbog toga ne iznenađuje interesovanje za Srednju škole za informacione tehnologije – ITHS, koja šalje drugačiju sliku o srednjoškolskom obrazovanju.

Naime, učenicima se pruža mogućnost da u okviru ITHS Projektnog centra rade na pravim projektima, koji im pomažu da lakše i praktičnije uče, ali i ih i konstantno motiviše na inovativne projekte.

Samo tokom protekle školske godine učenici su napravili brojne projekte poput drona koji meri kvalitet vazduha posebnim senzorima na kojima su ispisani kodovi, a podatke čuva na SD kartici, i projekat „Zuki”, koji podrazumeva kreiranje pametnih solarnih panela koji su 30% bolji i daju 35% više energije, jer su u njih ugrađeni automatizovani sistemi koji im omogućaaju da prate kako se sunce kreće i tako se dobija više solarne energije.

Srednja škola po meri novih generacija

Misija škole je da obrazuje učenike za IT poslove budućnosti, ali da im istovremeno pruža i sve uslove za najkvalitetnije opšte obrazovanje. Kako bi to bilo ostvarivo, u ITHS-u prednjači moderna, efikasna i, pre svega, interaktivna nastava, koja podrazumeva tablet računare umesto svezaka, interaktivne školske table, aplikacije i igrice u nastavi, ali i vrlo aktivne vannastavne aktivnosti, pa budući IT lideri imaju tokom školovanja razne kreativne sekcije, glumačke aktivnosti, školski bend, brojne humanitarne aktivnosti, po kojima su već postali poznati itd.

ITHS se nalazi u Tehnološkom centru kompanije Comtrade, najvećem IT tehnološkom centru u regionu. Na samo pedesetak metara od školskih učionica nalaze se vrhunski inženjeri Comtradea, koji svakodnevno primenjuju baš ona znanja koja se prenose na časovima i stvaraju softverske i hardverske proizvode koji se koriste širom sveta. Učenici tako imaju priliku da iz prve ruke svedoče o primenjivosti svega što nauče i da svoja znanja lako isprobaju i u praksi. Saznajte više o upisu u novo odeljenje za buduće programere, dizajnere i IT administratore.

12/07/2019 10:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments