Ružić: U srednjim školama više mesta nego malih maturanata

24/06/2021 13:31

Ružić: U srednjim školama više mesta nego malih maturanata

Ove godine je osmi razred završilo više od 68.000 učenika, što je za oko 11 odsto manje u odnosu na broj slobodnih mesta u srednjim školama. To je izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.Kako prenose mediji, ta razlika je posledica negativnih demografskih kretanja. S druge strane, ministar kaže da je pozitivno to što “škole imaju dovoljno kapaciteta za upis, kao i da su otvoreni i novi, dualni profili za školovanje”.

Osmaci su danas polagali test iz matematike, dok sutra polažu poslednji treći i to kombinovani. Odgovarajući na pitanje da li je ove godine bilo “provaljivanja” testova, Ružić je odgovorio da se zatvoreni testovi sa šiframa dostavljaju širom Srbije u pratnji policije, preneo je N1.

Ministar je podsetio da pametne telefone  na mestu polaganja mogu da imaju samo direktori škola, ali ukoliko se pojavi “kukolj u žitu” i naruši ovogodišnje polaganje, biće preduzete “najdrakonskije kazne”.

Rezultate testa iz matematike možete videti OVDE

Ružić: Bilo pokušaja zloupotreba testa iz srpskog

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio da je bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, preneo je B92

Međutim, to je sasečeno u korenu, jer neće biti tolerisana bilo kakva zloupotreba navodeći i da je jučerašnji test iz maternjeg jezika radilo 98,55 odsto učenika od ukupno 68.282. Ružić je ponovio i da su ovogodišnji testovi pojednostavljeni, zbog  epidemije kovida19.

– Deca su ocenila da je test iz srpskog bio lakši i to nam je od početka bila namera, da struktura testa korespondira sa obrazovnim sadržajima koji su se sagledavali u školskoj godini koja je bila u vanrednim okolnostima – poručio je Ružić.

Malu maturu polaže oko 68.280 budućih srednjoškolaca, koji će odgovarati na po 20 pitanja podeljen na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a koja su još i otvorenog i zatvorenog tipa. Vreme za rešavanje testa je 120 minuta. Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake znaće se 27. juna, a konačni će biti objavljeni 2. jula.

24/06/2021 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments