U aprilu počinje veliko PISA testiranje u školama u Srbiji

12/01/2018 10:03

U aprilu počinje veliko PISA testiranje u školama u Srbiji

PISA testiranje, najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, ove godine realizovaće Institut za psihologiju.

Nakon prošlogodišnjeg probnog testiranja, u aprilu 2018. kreće glavno PISA istraživanje. Rezultati će pokazati gde se nalazi naše obrazovanje po pitanju funkcionalnih znanja učenika i šta treba da unapređujemo kako bi dostigli željene standarde.

Takođe, rezultati će nam pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju. PISA test je stoga, svojevrstan pokazatelj kvaliteta obrazovanja koji proverava uspešnost dosadašnjih intervencija u obrazovanju i daje smernice za dalje korekcije.

Kako izgleda PISA testiranje?

Istraživanje počinje posle 10. aprila i traje mesec i po dana. Realizuje se na mnogo većem uzorku od prethodnih, pa će tako u njemu učestvovati 222 škole, većinom srednje, odnosno, oko 8000 učenika će elektronskim putem rešavati PISA test, kojim su obuhvaćene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost.

Za potrebe ovako obimnog istraživanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i donatori će obezbediti dodatne laptopove kao podršku informatičkim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju ove studije.

Od februara 2018. nastavnicima i učenicima će preko sajta Ministarstva biti omogućeno da se upoznaju sa pisolikim zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja. Cilj je da se učenici pripreme za ovakvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Dugoročno, potreba je da što više ovakvih zadataka budu deo redovne nastavne prakse, jer se time podržava promena paradigme obrazovanja – učenje usmereno na ishode a ne na sadržaje.

Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škole su u obavezi da uzmu učešće u istraživanjima koja se sprovode na osnovu međunarodnih ugovora.

12/01/2018 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments