On-line nastavom zadovoljan samo ministar

30/03/2021 18:35

On-line nastavom zadovoljan samo ministar

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je resorni ministar Branko Ružić učestvovao na onlajn konferenciji o obrazovanju u doba korone, u organizaciji UNESKO. On je tom prilikom, u okviru sesije “Digitalna transformacija i budućnost obrazovanja”, predstavio kako funkcioniše sistem obrazovanja u našoj zemlji u novonastalim okolnostima.

Prema rečima ministra, onlajn nastava se u Srbiji odvija od 15. marta 2020. godine, a pružen je isti kvalitet obrazovanja za svako dete u Srbiji. On je još i precizirao da su nastavnici angažovani za snimanje časova, koji su se emitovali preko kanala televizijskih stanica.

S druge strane, prema sprovedenoj anketi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), u 800 škola u kojima imaju svoje predstavnike, oko 10 odsto đaka tokom vanrednog stanja nije imalo uslove za praćenje onlajn nastave. Prema podacima, bilo je đaka koji nisu imali čak ni televizor, a kamoli internet.

Objašnjeno je da se radi o deci koja potiču iz pasivnih, siromašnih delova Srbije, koji žive u domaćinstvima bez struje, televizora, kompjutera i pametnih telefona. Kako se dalje navodi, bilo je i đaka, koji nisu imali potrebnu tehničku opremu, pa su morali da dolaze u školu po neophodne materijale za nastavu. A onda opet nazad kako bi im nastavnici proverili zadatke.

pročitajte još i kako će izgledati učenje u budućnosti

Ni roditelji nisu bili zadovoljni. Kako pokazuju analize, mnoga deca ne rukuju mobilnim telefonima i kompijuterima, te im je za praćenje nastave potrebna pomoć roditelja, a koji i sami rade, te je vremena za obavljanje zadataka malo i nedovoljno.

Predsednica USPRS Jasna Janković, rekla je da je epidemija pokazala da digitalizacija neće ići onako kako je nadležno ministarstvo planiralo 2016. godine, dodajući da je od digitalizacije ostala samo ideja. Prema njenim rečima, postoje samo elektronski dnevnici, dok brzog interneta nema u svim školama. Kao što ni sve obrazovne institucije nisu podmirene savremenim uređajima.

Sa iznetim podacima se ne slažu u Ministarstvu prosvete tvrdeći da u osnovnim i u srednjim školama neki oblika nastave na daljinu pratilo je 99 odsto učenika.

I prema mišljenju roditelja, ovakvo obrazovanje nije dobro da dugo traje, jer su nastale rupe u znanju dece koje će biti teško nadoknadive. Uz sve manjkavosti, deca onlajn nastavu doživljavaju i pomalo neozbiljno. Prema nekim ocenama, kao da su i igrici, a ne u školi. a na osnovu ankete, koja je sprovedena uoči početka školske 2020/2021 svega 5 odsto roditelja se izjasnilo da je za onlajn nastavu.

Tužbe

U međuvremenu, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručeno je da su zaposleni u školama sa minimalnim zaradama podneli tužbe protiv države za neisplaćeni topli obrok i regres. Kako je objašnjeno ispred zgrade Vlade Srbije, prava učitelja i nastavnika su ugrožena, pogotovu onih koji sa đacima rade po specijalnom programu, kao i da je država mnogim zapolenima za neisplaćen rad u proseku dužna do pola miliona dinara.

A za to vreme studenti u Americi su tužili su fakultete nezadovoljni online nastavom. Naime više od 25 fakulteta bori se s tužbama studenata, jer smatraju da nisu dobili adekvatno obrazovanje i da nije korektno da plaćaju punu cenu školarine. Fakulteti tvrde da neće vraćati novac, jer, profesori koji predaju online su isti oni koji bi predavali da fakulteti nisu zatvoreni, ali i da se nastava odvija vrlo kvalitetno.

Pomoć

Na koje sve načine možete prepoznati kvalitetno online obrazovanje i rešiti nedoumice u vezi sa edukacijom putem interneta pogledajte u nastavku.

 

30/03/2021 18:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments