Predlog ministra: Nastavnike i direktore ocenjuju roditelji

31/08/2016 10:47

Predlog ministra: Nastavnike i direktore ocenjuju roditelji

Prema predlogu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, roditeljima đaka će biti dodeljena nova uloga – ocenjivanje nastavnika i direktora škola.

Ministar Šarčević smatra da je roditeljima do sada bila dodeljivana slaba uloga u školi i da bi to trebalo da se promeni.

“Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela” – rekao je ministar Šarčević.

On je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

“U svetu se za to zna cena – 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje”, objasnio je Šarčević.

Govoreći o ocenjivanju učenika, on je rekao da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.

“Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv”, rekao je Šarčević.

Izvor: Tanjug; Foto: Tanjug

31/08/2016 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
maki
7 godine ranije

Ok mi je ideja da se naplati neopravdani izostanak ali sto uopstse spominjati inostranstvo sa kaznama od 1500eu??U inostranstvu su plate od 3000-5000eu…a kod nas???Drugo,roditelji trebaju da se ukljuce u saradnju a ucitelji da kvalitetnije rade sa decom.Ovo ostalo mi je sve uredu.