Super nauka: U poseti Veneri- sestri planete Zemlje

18/12/2017 15:44

Super nauka: U poseti Veneri- sestri planete Zemlje

Misija Evropske svemirke agencije Venera Express provela je poslednjih osam godina sakupljajući podatke kako bi ponudila nauci novi uvid u atmosferu i klimu ove planete.

Osma planeta sunčevog sistema Venera, ime je dobila po rimskoj boginji ljubavi i lepote, te predstavlja i jedinu planetu koja je dobila ime po ženskom božanstvu. Ova planeta spada u spada u grupu terestričkih a zbog sličnosti sa Zemljom u pogledu dimenzija, gravitacije i složene unutrašnje strukture često je označavaju „Zemljinom sestrom“.

Postojanje Venere kao nebeskog tela poznato je još od antičkih vremena, iako se u početku smatralo da je reč o dva zasebna nebeska tela. Vavilonski astronomi su bili prvi koji su shvatili da je reč o jednom nebeskom telu. Prvo “izbliza” istraživanje Venere uradila sovjetska sonda Venera-1 koja je lansirana 12. februara 1961. godine. Ujedno to je bila i prva međuplanetarna sonda u istoriji istraživanja svemira.

Od tada, pa do danas, Veneru opsežno istražuju naučnici, a u ovoj epizodi Super nauke otkrijte do kakvih su saznanja došli o Zemljinoj sestri.

Jo emisija naći ćete na sajtu eduTv.

18/12/2017 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments