Profesor iz Subotice dobio svetsku nagradu za inovaciju

04/12/2015 16:40

Profesor iz Subotice dobio svetsku nagradu za inovaciju

“StiroFert” je naziv inovacije za koju je profesor dr Milan Kekanović iz Subotice dobio nagradu od Svetske organizacije za inovacije.

Profesor dr Milan Kekanović predaje na Građevinskom fakultetu u Subotici, a njegova inovacija odnosi se na oblast građevinskih materijala. Za sada je imao 20 pronalazaka, a nagradu je osvojio za inovaciju pod nazivom “StigoFert”.

Njegov pronalazak bi mogao da ima svakodnevnu upotrebu s obzirom na to da služi za izradu međuspratnih betonskih konstrukcija koje bi bile lakše, ali sa većom nosivošću i boljom termoizolacijom. “StiroFert” doprinosi velikoj uštedi u potrošnji energije.

Na svečanosti koja je održana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, povodom 95 godina postojanja inovatorstva u Srbiji, profesoru dr Milanu Kekanoviću je uručena ova nagrada.

Ovaj pronalazak ima velike razvojne mogućnosti i široku primenu, ne samo u našoj državi, nego i u inostranstvu. Kada bi se primenio ovaj pronalazak uštedelo bi se 16 odsto energije, a na svetskom nivou ova ušteda bi bila preko 20 milijardi evra.

Kada se preračuna ušteda zahvaljujući ovoj inovaciji, to bi značilo da je za kuću površine 100 metara kvadratnih za grejanje potrebno manje od 1.000 kilovat sati godišnje, odnosno za celu grejnu sezonu – svega 200 evra!

04/12/2015 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments