Aplikacija koja omogućava gluvim osobama da “čuju”

16/10/2014 13:13

Aplikacija koja omogućava gluvim osobama da “čuju”

Oko pet posto svetske populacije pati od gubitka sluha, a ponekad može biti pravi izazov ostati u toku s razgovorom kada je okolina bučna ili na grupnom sastanku – čak iako se radi o ekspertu za čitanje sa usana.

Sada postoji rešenje za to – aplikacija koja pretvara govor u pisani tekst koji se prikazuje na smartfonu, čak i kada svi odjednom govore.

Aplikacija se zove “Transcence“, a rezultat je truda četiri maturanta koji na različite načine pate od gubitka sluha.

Aplikacija simultano pretvara govor u reči, u realnom vremenu. Da bi se ovo postiglo, povezuje se sa telefonima osoba koje učestvuju u razgovoru i preko njihovog mikrofona “čuje” šta je ko rekao. Zatim koristi algoritam prepoznavanja glasa da odredi koji je čiji glas i poveže svaki glas sa određenom bojom, što pomaže korisniku aplikacije da na ekranu vidi ko trenutno govori.

Gluve osobe mogu i da koriste aplikaciju da govori umesto njih koristeći digitalni glas, ili da privuku pažnju svih prisutnih osoba preko njihovog smartfona.

Trenutno maturanti Univerziteta u San Francisku i Berkliju skupljaju donacije koje će iskoristiti za stvaranje konačne verzije Android i iOS aplikacije.

Pogledajte koncept aplikacije:

16/10/2014 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments