Izgled žene iz praistorije

11/03/2020 15:05

Izgled žene iz praistorije

Naučnici su upoređivali savremenu ženu i ženu iz praistorije i došli su do interesantnih činjenica. Naime istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Kembridž doslo je do saznanja da su praistorijske žene imale mnogo snažnije kosti od današnjih žena.

Upoređivanjem pronađenih kostiju praistorijskih pripadnica lepšeg pola, naučnici su otkrili da su u doba neolita, žene imale snažnije kosti. To, prema studiji, mnogo govori i o samom načinu života tadašnjih žena.

“Dosad, pokušali smo da razumemo ponašanje žena upravo iz kostiju predaka, a ostatke smo upoređivali sa skeletnim ostacima muškaraca. Otkrili smo da smo u prethodnim istraživanjima podcenili ulogu žena u agrikulturi”, navodi se u studiji.

Naime, žene koje su živele pre oko 7000 godina imale su sličnu jačinu nožnih kostiju kao savremene žene. Međutim, kosti u rukama su bile snažnije između 11 do 16%, a u proseku, tadašnje žene su bile za 30% snažnije od današnjih.

Tokom bronzanog doba, pre oko između 4 300 i 3 500 godina, razlika u nogama i rukama bila je izraženija, pa su tako tadašnje žene imale za do 13% snažnije ruke, ali su im noge bile za 12% slabije.

Na osnovu analiza i ovih podataka, naučnici smatraju da su žene imale ključnu ulogu u ranim razvojima poljoprivrede.

11/03/2020 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments