Zlatna pravila za postavljanje i postizanje ciljeva

29/12/2022 15:12

Zlatna pravila za postavljanje i postizanje ciljeva

Da li ste se zapitali šta želite da radite za 5 godina? Da li vam je jasan cilj kada je vaš posao u pitanju? Znate li šta želite do kraja današnjeg dana da postigete? Uz pomoć ovih saveta, dobićete odgovore.

Ukoliko želite da uspete u bilo kojoj sferi života, važno je da postavite ciljeve. Bet njih, gubimo fokus i pravac kojim idemo. U nastavku, otkrijte koja su to zlatna pravila kada je postavljanje, aoli i postizaje ciljeva u pitanju.

1. Ciljevi koji motivišu

Kada postavite sebi cilj, važno je da vas oni teraju ka napred i da su vam važni, te da vam je biti da ih ostvarite. Ciljevi nam takođe omogućuju da vidite veću sliku, a kada opširnije sagledate svoj život, a zamišljei ciljevi deluju nebitni, promenite ih.

2. Specifični ciljevi

Vaš cilj mora da bude jasan i dobro definisan. Generalizovai ciljevi nisu od pomoći jer ne omogućuju pravac kojimm treba da idete. Zapamtite: potreban vam je cilj koji će vam pokazati pravi put.

3. Merite ciljeve

Kada je planiranje i ostvarenje ciljeva u piitanju, važno je te ciljeve vizualizovati i odrediti im količinu, težinu i datum. Tako ćete imati jasniju sliku kada cilj treba ispuniti i šta vam je sve potrebno na tom putu.

4. Održivi ciljevi

Pre svega, važno je da budete realistični po pitanju vaših ciljeva. Nemogući cilj može vas učiniti i depresivnim. Zacrtajte sebi put koji vas neće demoralisati i koji će, nakon dolaska do cilja, podići vaše samopouzdanje.

5. Važnost cilja

Cilj je važan, jer određuje kojim putem ide kako vaš život, tako i karijera. Kada imate plan, postarajte se da bude u skladu sa vašim životom i fokusirajte se na ono što sledi. Postavljanje neodrživih i širokih ciljeva potrošiće vaše vreme, a nećete ga ispuniti.

29/12/2022 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments