Pravljenje liste želja pomaže nam da ih ostvarimo

12/10/2017 10:00

Pravljenje liste želja pomaže nam da ih ostvarimo

Pored toga što nam pravljenje liste želja pomaže da imamo potpuniji život, stavljanje težnji na papir pomaže nam da ih na kraju pre ostvarimo.

“Liste želja pomažu ljudima jer na neki način predstavljaju unutrašnju mudrost. Veoma lako zapadamo u dnevnu rutinu, pa na tom putu gubimo kompas”, naglašava Šilagh Mirgain, psihološkinja sa Univerziteta u Vinskonsinu.

Dok ideja da pravimo liste želja dovodi do potpunijeg života, pravljenje ovog spiska daje svrhu svakom pojedincu. Jedna studija pokazala je da ukoliko zapišemo svoje ciljeve, šanse za njihovo ostvarivanje su mnogo veće. Takođe, dokazano je da je za pozitivan stav i potpuniji život, potrebno ispunjavati ciljeve koji su veći i od nas samih.

Saveti za listu želja

Pre samog sastavljanja spiska, psiholozi savetuju da postavite sebi dva pitanja:
1. Da je ovo moja poslednja godina života, šta bih voleo/volela da vidim, uradim, postignem ili iskusim?
2. Da imam neograničeno vreme, novca i podrške, šta bih radio/radila?

Dok sastavljate listu, imajte na umu da je za neke želje potreban trening, puno novca ili pak čekanje na određeni period života.

Imajte na umu da ispunjenje i jedne želje sa liste može da ima pozitivan efekat na pojedinca, čineći ga samouverenim, a u isto vreme, može da promeni način gledanja na svet.

12/10/2017 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments