Motivacija dolazi spontano

23/03/2015 12:41

Motivacija dolazi spontano

Svesni ste onoga što treba da uradite. Znate da će vaša planirana aktivnost dovesti do pozitivnog ishoda i to je ono na šta ste skoncentrisani. Svoje vreme ste organizovali tako da se u potpunosti možete posvetiti svom zadatku. Ali onda – tajac! Nikako da napravite prvi korak. Zašto? Zato što vam se čini da vam treba motivacija. Očekujete neki podsticaj, nalet inspiracije koji će vas pokrenuti.

Svi oni koji se prepoznaju u ovom opisu treba da znaju da će to čekanje potrajati, možda i čitavu večnost. Motivacija o kakvoj se često govori je mit.

Motivacija se nikada ne javlja pre produktivnosti

previse-obaveza

Prvi rezultati daju najveću motivaciju za nastavak rada

Razmislite malo. Kada ste stvarno motivisani? Da li je to pre nego što ste započeli megalomanski projekat ili tek nakon što ste svom projektu posvetili neko vreme, postigli prve rezultate i uvideli šta treba da bude vaš sledeći potez?

Započinjanje velikog, važnog zadatka uvek sa sobom nosi malo nervoze. Isto tako, većina nas ima običaj da misli o tome šta će drugi ljudi reći o onome što radimo i da preispituje svoje sposobnosti.

Imajte na umu da, čim savladate početne bojazni i bacite se na posao, motivacija i kretivnost će spontano doći. Prvi rezultati će vam dati elan, postaćete uzbuđeni zbog onog što radite i želećete da nastavite. To je momenat kada se prava motivacije javlja. Dakle, produktivnost nije proizvod motivacije, kao što mnogi misle. Motivacija je proizvod produktivnosti.

Od vas zavisi kako ćete se osećati

Kao što je Vilijam Džejms, otac moderne psihologije rekao: Ne pevam zato što sam srećan, već sam srećan zato što pevam. Tako i mi slobodno možemo reći da nismo produktivni zato što smo motivisani, već smo motivisani zato što smo produktivni.

Vašu sposobnost da se motivišete ne kontroliše ni jedan spoljni faktor. Naravno, postoji mogućnost da vas i spoljni činioci motivišu, ali samo kratkoročno. Prava, dugoročna motivacija stiže od vas samih i postižete je s namerom.

Ne postoje tajne u vezi sa motivacijom

Motivacija je tema o kojoj se često govori i piše, mnogo je onih koji nude rešenje za poblem demotivisanosti, mnogi su čak razvili i čitavo poslovanje posvećeno proučavanju i rešavanju ovog problema. Oni tvrde da vam mogu otkriti tajnu koja će vam pomoći da se pokrenete.

poslovni-zadaci

Sastavite listu manjih zadataka i rešavajte ih jedan po jedan

U suštini, postoji samo jedna tajna, koja zapravo nije tajna, već svima dobro poznata činjenica – rešenje za problem motivacije leži u predanom radu i istrajnosti.

Ako imate pred sobom zadatak počnite da radite na njemu i pratite postignute rezultate. Zatim mu pristupite na drugačiji način, sagledajte problem iz drugog ugla. Sastavite listu manjih zadataka, ako je potrebno, obavite telefonske pozive i sastavite imejlove. Odredite šta su prioritetni zadaci i rasporedite ih u prihvatljive, manje grupe, na primer, u grupe zadataka koje ćete moći da završite u roku od 15 minuta. Tako ćete uspeti da redom ispunjavate sve svoje obaveze.

Sa ovakvim pristupom nikada se nećete naći u situaciji da vam treba motivacija. Bićete u prirodnom stanju trajnog impulsa. Naravno, nikakva tajna vam neće biti potrebna da vas pokreće i motiviše.

Motivacioni govornici, knjige i audio-kursevi vas mogu naučiti pojedinim detaljima, ali vas ne mogu motivisati. Zato, svaki put kada vam neko ponudi tajnu motivacije, ne obazirite se. Tajna leži u vama samima – zove se preduzimljivost!

23/03/2015 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments