Naučnici otkrili u kom periodu života smo najsrećniji

06/12/2017 11:25

Naučnici otkrili u kom periodu života smo najsrećniji

Iako je postojalo nekoliko pretpostavki, najnovija studija psihologa otkrila je kada su ljudi zapravo najsrećniji.

Ukoliko pitate bilo koju stariju osobu da vam navede iz kog perioda imaju najlepša sećanja, većina njih doći će iz perioda između 15. i 30. godine života. Psiholozi kažu da se upravo u ovo vreme dešavaju šest do deset veoma važnih životnih događaja kao što su prvi posao, zaljubljivanje, venčanje i osnivanje porodice.

Naučnici ovaj fenomen nazivaju “ispupčenjem uspomena” koji nam pomaže da shvatimo zašto nam ranije godine života deluju pamtljivije, nego period nakon tridesete. “Ključ je u novitetu”, objašnjava Klaudija Hamond, psihološkinja.

“Razlog zašto se tako dobro sećamo mladosti krije se u prvim putevima- prvi seksualni odnos, prvi posao, prvo putovanje bez roditelja… Odnosno, u ovom periodu prvi put pravimo odluke samostalno”, rekla je Klaudija.

Prema psiholozima, ova serija novteta se produžava na percepciju vremena, a kada noviteti iščeznu, naš život kao da se ubrzava. Iako ovakav način razmišljanja može da dovede do depresije, psiholozi kažu da je važno osećanja staviti u kontekst.

“I u kasnijoj dobi možete stvoriti ispupčenje uspomena. Razvedite se, dajte otkaz, odselite se na Novi Zeland. Eto prilika za nove uspomene”, našalili su se autori studije i dodali: “Ali nemojte da pomešate nezaboravne uspomene sa mudrošću”.

Drugim rečima, trebalo bi da odrasli život ispunite novim iskustvima, bez preterivanja. “Razvnovrsnost je glavni začin života“, zaključili su psiholozi.

06/12/2017 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments