Zašto vlada nestašica suncokretovog ulja i koje su alternative?

20/04/2022 13:56

Zašto vlada nestašica suncokretovog ulja i koje su alternative?

Rat u Ukrajini doveo je do pada izvoza suncokretovog ulja, ali su cene biljnog ulja već bile na najvišem nivou svih vremena.

Jedna od globalnih posledica ruskog napada na Ukrajinu je nedostatak suncokretovog ulja. Neki restorani u Nemačkoj su navodno čak prestali da prodaju pomfrit, zbog visoke cene i teže dostupnosti ovog artikla. Evo šta treba da znamo:

Zašto su zalihe suncokretovog ulja pri kraju u nekim zemljama?

Oko 80 odsto izvoza suncokretovog ulja dolazi iz Ukrajine i Rusije. Izvoz iz Ukrajine opao je za 95 odsto zbog ruskog napada, rekao je 5. aprila za Blumberg TV Jevgenij Osipov iz trgovačke kompanije Kernel. Rusija i dalje izvozi naftu, ali je rekla da će uvesti kvotu od 15. aprila.

Zar ne možemo da koristimo samo druga biljna ulja?

Mnogi proizvođači hrane to već rade. Međutim, svetske cene biljnog ulja su već bile na izuzetno visokom nivou pre rata, a povećana potražnja za drugim uljima, najčešća su od uljane repice (kanola), soje i palme, još više podiže njihove cene. Palmino ulje će verovatno biti glavna zamena na globalnom nivou jer je najjeftinije, kaže Tomas Alkok s Tehničkog univerziteta u Minhenu u Nemačkoj.

Zašto su cene već bile tako visoke?

Kombinacija rastuće potražnje širom sveta zbog boljeg standarda ljudi i sve veće upotrebe biljnih ulja u svrhu biogoriva, kao i problema sa snabdevanjem u vezi sa pandemijom i ekstremnim vremenskim prilikama. Na primer, ekstremne vrućine u Kanadi prošle godine pogodile su prinose uljane repice.

Može li se nešto učiniti da se smanji nedostatak?

Da. Globalno, oko 15 odsto biljnih ulja se pretvara u biogoriva zbog vladinih subvencija i mandata. Primera radi, Evropska unija svake godine pretvara oko 3,5 miliona tona palminog ulja u biodizel, što je skoro ekvivalentno količini suncokretovog ulja koju izvoze Ukrajina i Rusija. Obustavljanje ili ukidanje subvencija za biodizel bi moglo povećati iznos koji je dostupan za upotrebu u ishrani.

Koliko dugo će cene ostati visoke?

Niko sa sigurnošću ne može da kaže, jer to zavisi od brojnih faktora, od onoga što se dešava u Ukrajini do onoga što rade druge zemlje. Osipov procenjuje da će Ukrajina ove godine proizvesti 40 odsto manje suncokretovog ulja, a koliko će moći da se izveze, ostaje da se vidi.

Da li su alternativna ulja manje ili više zdrava?

Smatra se da su mononezasićene ili polinezasićene masti bolje za nas od zasićenih masti. Od ostalih glavnih biljnih ulja proizvedenih u svetu, repičino ulje ima manje zasićenih masti od suncokretog ulja, sojino ulje nešto više, a palmino ulje znatno više. Međutim, biljna ulja su složene mešavine hemikalija i teško je direktno izmeriti njihov uticaj na zdravlje.

Da li je suncokretovo ulje posebno dobro za prženje?

Dok se suncokretovo ulje može zagrejati na više temperature pre nego što počne da se dimi nego neka druga ulja, ono je bogato polinezasićenim mastima koje se prilikom zagrevanja razlažu u jedinjenja kao što su aldehidi. Ova jedinjenja obično imaju loš ukus i miris i štetna su za vaše zdravlje.

Koja su ulja onda najbolja za pripremanje hrane?

Dok se ukusi razlikuju, monozasićene i zasićene masti su stabilnije na toplotu. Repino i maslinovo ulje imaju visok nivo monozasićenih masti kao što je oleinska kiselina. Konvencionalni uzgoj i genetska modifikacija su takođe korišćeni za stvaranje soje, šafranike i suncokreta, čije ulje ima veći nivo oleinske kiseline. Neke prehrambene kompanije već koriste ulja s visokim sadržajem oleinske kiseline za prženje, jer ulje ne mora da se menja tako često.

Da li je zamena drugim uljima poput uljane repice problem za osobe sa alergijama?

Polen uljane repice kod nekih ljudi izaziva alergijsku reakciju. Rafinisano ulje repice ne bi trebalo da sadrži polen. Prema britanskoj agenciji za standarde hrane, rizik od teških alergijskih reakcija je zanemarljiv.

Da li su alternativna ulja manje ili više ekološki prihvatljiva?

Prema nedavnoj studiji Alcocka, u proseku se emituje ekvivalent od 2,9 kilograma ugljen-dioksida po kilogramu proizvedenog suncokretovog ulja. Za ulje uljane repice to je 2,5 kg, palmino ulje 3,7 kg i sojino ulje 4,3 kg. Glavni faktor koji određuje emisije je gde se uzgajaju usevi, kaže on, a soja i uljane palme se često uzgajaju na zemljištu gde su prašume posečene.

20/04/2022 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments