Na aukciji kolekcija Ajnštajnovih pisama

13/06/2017 13:11

Na aukciji kolekcija Ajnštajnovih pisama

Pisma u kojima je Albert Ajnštajn beležio svoja viđenja religije, makartizma u SAD i Izraelu biće na aukcijskoj prodaji 20. juna 2017. godine.

Vrednost kolekcije pisama poznatog nemačkog naučnika nije poznata, ali je jedno pismo procenjeno na 8.000 dolara, pa se veruje da će na aukciji cela kolekcija prodata za mnogo više novca.

U kolekciji se nalazi pet originalnih pisama koja su nastala u periodu od 1951. do 1954. godine, a koja otkrivaju duhovitu i osetljivu stranu velikog naučnika. Sva pisma su adresirana na kvantnog fizičara Dejvida Boma, Ajnštajnovog kolegu koji je 1951. godine pobegao iz SAD u Brazil pošto je u vreme makartizma (prakse iznošenja optužbi za nelojalnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanje dokaza) odbio da svedoči o svojim vezama sa komunistima.

Ajnštajn i Bom sprijateljili su se dok su radili na Univerzitetu Prinston. U pismima su razmenjivali mišljenja o kvantnoj fizici, religiji i, kako navodi agencija AP, Bomovom očajnom periodu koji je proveo u Brazilu. “Ako je Bog stvorio svet, njegova osnovna briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas”, napisao je Ajnštajn u pismu upućenom svom prijatelju 1954. godine, godinu dana pre smrti.

Pisma će biti ponuđena na aukciji 20. juna, ali se rane ponude prihvataju elektronskim putem.

13/06/2017 13:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments