Giros slavi 100. rođendan!
Povezane objave
Najomiljenije jelo turista, koji posete Grčku, je giros odnosno giros pita. Naziv ovog jela na grčkom znači potpuni okret. A glagol – girizo znači okretati se. Giros od svinjskog mesa sastoji se od komada različitih delova tela životinje, mada je, kažu upućeni, najukusniji onaj koji se pravi od svinjskog vrata. Nekada se giros pravio i od mlevenog mesa, ali je zabranjen, iz zdravstvenih razloga.
Iako podseća na bliskoistočno jelo shawarmu i meksički takos, giros je, ustvari, nastao od turskog doner kebab-a. Kebab je napravljen prvi put u Bursi u XIX veku. U Grčku ovaj specijalitet su donole izbeglice iz turskih gradova Smirnija i Carigrada, negde oko 1922. godine. A popularnost stiče posle Drugog svetskog rata, do kada je već modifikovan i prilagođen grčkim uslovima.
možda vas zanima i Šta bi se dogodilo sa organizmom ukoliko bismo jeli samo meso?
Daljom migracijom Grka, male giros prodavnice otvaraju se širom sveta, a danas u svojoj ponudi giros imaju i velike kompanije, kao što su McDonalds, Goodies, Everset…
Giros je namirnica koja se prilagođava mušterijama, tačnije u zavisnosti gde se prodaje recepti se menjaju zbog potreba lokalnog stanovništva. Međutim svima je jedno isto: meso se slaže na metalni štap, ostavlja da se vrti, okreće i peče. Nakon toga, kada je dobro pečeno, reže se i stavlja u tortilju ili pita – hleb.
Najpoznatiji su svinjski i pileći giros. Oba se prave zasebno, na posebnim štapovima, od kojih svaki može da primi oko 30 kilograma mesa. Ako se giros pravi od teletine onda se on zove Doner.
pročitajte još i : Da li treba jesti meso ili ne?
Meso se stavlja u jednu od tri vrste pita: običnu, kiparsku ili arapsku pitu. Prva je najpopularnija, prečnika oko 20 cm i deblijine oko 3 cm. Kiparska je veća i hrskavija, dok je arapska najpljosnatija i najveća.
Iako je vrlo popularan giros nije hit hrana u gradu Patra. Tamo se giros unapred napravi i po potrebi se zagreva u tosteru, kao evropski sendvič – Panino. A u Kalamati na Peloponezu, giros se jede u hlebu koji je pečen na žaru. Taj hleb – Thrakopsomo se preseče na dve polovine i puni sa dvostrukom porcijom mesa.
Do sledeće posete Grčkoj, a u slučaju da želite da probate sami da napravite giros u nastavku je recept.
Sastojci:
Za giros: 1 kg svinjskih šnicli od buta – tanje sečeno; 3 ravne kašičice senfa; 1 ravna kašičica sušenog origana; 1 ravna kašičica bibera; 1 ravna kašičica soli; 2-3 kašike maslinovog ulja + za prženje
Tzatziki salata: 2 veća krastavca; 2 pavlake; gotov začin za tzatziki ili veza sitno seckane sveže mirođije; 3 čena sitno seckanog belog luka; so i biber po ukusu
Priprema:
Giros: meso oprati, osušiti papirnim ubrusom, odstraniti masnoću, pa ga iseći na trake oko 1 cm širine i 3 cm dužine. U jednu posudu stavite iseckano meso, dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte. Ostavite da odstoji, poklopljeno, u frižideru najmanje dva sata. Mada je najbolje da prenoći. Meso treba da se prži oko pola sata pre služenja i to na srednjoj temperaturi. Sok koji meso bude ispustilo će ispariti i nakon toga potrebno ga je još oko 10 minuta pržiti, ali ga stalno mešati da se ne preprži, jer će reš meso biti tvrdo.
Tzatziki: krastavce izrendati, a pre toga ga oprati i oljuštiti, na najsitnije – slično parmezanu. Zatim ga kroz cediljku procedite, tačnije pritiskajte kako bi se višak vode uklonio. Zatim ga pomešajte sa pavlakom i začinima i stavite da se ohladi.
U ovom videu je jedna od varijaca osnovnog recepta:
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*