U školama i vrtićima počinje merenje nivoa otrovnog radona

27/02/2019 13:48

U školama i vrtićima počinje merenje nivoa otrovnog radona

Merenje koncentracije ovog prirodnog gasa počeće 1. marta, a Srbiji u tome pomaže Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju Maja Eremić Savković najavila je da će se u više od 1.000 škola i vrtića postavljati detektori za merenje radona. Eremić Savković je u Dnevniku RTS kazala da je radon prirodni radioaktivni gas bez boje i mirisa, koji je sastavni deo životne sredine.

Merenje količine radona u školama i vrtićima

U novoj akciji merenja 5.000 detektora pokriće deo škola i vrtića prema razvijenoj metodologiji. Detektori će biti postavljeni u 1.300 škola, a njihov broj zavisiće od broja đaka.

“Sasvim je prirodno da posle kuća nastavimo merenje u onim ustanovama gde mi i naša deca provodimo najviše vremena, a to su pre svega škole. Merenja kreću 1. marta i trajaće tri meseca. Detektori će se očitavati nakom toga u laboratoriji u Švedskoj”, navela je pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju.

Ona je kazala da se rezultati očekuju do 1. septembra i iznela tvrdnju da ovi detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li smo izloženi nekom zračenju.

“Ukoliko se u nekoj školi detektuje povećana koncentracija radona o tome će biti obavešteno i ministarstvo i ta ustanova, kao i o načinima kako da se to sanira”, rekla je Eremić-Savkovićeva.

Inače, radon je plemeniti gas, a njegovom dugotrajnom izlaganju povećava se rizik od kancera pluća.

Izvor: mondo.rs

27/02/2019 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments