Sramota: Otkazali doček mladih matematičara na balkonu iz “bezbednosnih” razloga

25/01/2016 15:36

Sramota: Otkazali doček mladih matematičara na balkonu iz “bezbednosnih” razloga

Nakon što su se vratili sa Međunarodne olimpijade, koja je održana u Kazahstanu, učenici Matematičke gimnazije iz Beograda nisu dobili najavljeni doček!

Naime, mladi naučnici su trebali svojih šest medalja, koliko su osvojili na ovom takmičenju iz matematike, fizike i informatike, da proslave zajedno sa vaterpolistima – na balkonu Skupštine Beograda.

Međutim, iako je tradicija da se na ovaj način dočekuju svi koji su postigli velike i značajne uspehe na nekim velikim međunarodnim takmičenjima, za mlade naučnike ipak ovde nije bilo mesta.

Pored vaterpolista, koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, trebalo je da se nađe još nekoliko učenika Matematičke gimnazije, koji su, na isti način kao i sportisti predstavljali našu državu u svetu – ali je doneta odluka da “iz bezbednosnih razloga” njima ipak nije dozvoljeno da izađu na balkon i proslave svoj uspeh sa svima koji su došli da pozdrave naše šampione – ne samo u sportu nego i u nauci.

Prema rečima gradonačelnika Beograda, Siniše Malog, nije bezbednost bila problem zbog kog učenici Matematičke gimnazije nisu izašli na balkon da proslave svoj uspeh – nego svi drugi učenici koji su osvojili mnoge nagrade i medalje, a koji nisu dobili priliku da na ovaj način proslave.

A ukoliko je diskriminacija problem – izgleda da je bolje diskriminisati sve mlade naučnike, nego početi sa obeležavanjem uspeha samo jedne, male grupe njih, a kasnije na isti način tretirati i ostale i sve njihove uspehe.

Možda je problem što bi ova tradicija mogla da se nastavi – pa bi prečesto morali da se okupljamo ispred balkona Skupštine grada Beograda!

25/01/2016 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments