Prerađeno meso povećava rizik od srčanih bolesti?
Povezane objave
Istraživači sa Univerziteta Okford pozivaju ljude da smanje potrošnju prerađenog mesa za 3/4 ili da ga se odreknu. Naime, stručnjaci upozoravaju da slanina, šunka i kobasice povećavaju rizik od srčanih bolesti. Oni još kažu i da piletina i ćuretina nisu opasne po zdravlje srca.
Konzumacija prerađenog mesa za petinu povećava rizik od srčanih oboljenja, tvrdi se u, do sada, najvećem obavljenom istraživanju. Istraživači sa Univerziteta u Okfordu pozivaju javnost da smanji potrošnju crvenog i prerađenog mesa kako bi smanjili rizik od smrti od koronarne bolesti.
saznajte još i koja je Zdrava zamena za meso
Tim istraživača je otkrio da je unosom svega 50 grama dnevno prerađenog mesa, uključujući slaninu, šunku i kobasice, povećalo rizik od srčanih bolesti za 18 odsto i to zbog visokog sadržaj soli i zasićenih masti. U grupu “rizičnih” mesa spada crveno meso poput govedine, jagnjetine i svinjskog mesa. Istovremeno, nije pronađena veza između bolesti srca i mesa živine, poput piletine i ćuretine, koje imaju manje zasićenih masti.
Prema rečima Anike Knupel, jedne od autorki studije, proizvodnja mesa najviše doprinosi emisiji gasova, te se mora smanjiti proizvodnja i potrošnja mesa kako bismo imali koristi za životnu sredinu.
– Naša studija pokazuje da bi smanjenje unosa crvenog i prerađenog mesa donelo i lične zdravstvene koristi – rekl je Knupel i dodala da nije postignut dogovor o tome šta predstavlja siguran nivo i umesto toga preporučila je što manju konzumaciju, uz maksimum jednom nedeljno.
Iako istraživanje nije utvrdilo konkretan razlog povezanosti uticaja crvenog mesa na zdravlje, smatra se da visok unos zasićenih masti povećava nivo štetnog holesterola lipoproteina male gustine (LDL), dok prekomerna konzumacija soli povećava krvni pritisak.
možda vas zanima i: Da li treba jesti meso ili ne?
Gotovo 9 miliona ljudi godišnje umre širom sveta od koronarne bolesti, koju uzrokuju sužene arterije koje srce opskrbljuju krvlju, a samo u Velikoj Britaniji se očekuje da će 10 odsto ljudi na kraju umreti od bolesti srca. Ta brojka bi mogla da se smanji na 9 odsto ukoliko bi ljudi smanjili unos crvenog mesa za tri četvrtine ili prestali da ga konzumiraju.
Inače, prethodno istraživanje istog tima ukazalo je da su čak i umereni unosi crvenog i prerađenog mesa povezani sa povećanim rizikom od raka creva. Istraživači iz Okfordovog odeljenja za zdravlje, analizirali su sve dostupne dokaze, uključujući 13 studija u kojima je učestvovalo više od 1,4 miliona ljudi do 30 godina, te su utvrdili vezu između koronarnih bolesti srca i konzumacije crvenog mesa.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*