Tikvice su voće!

13/04/2021 12:07

Tikvice su voće!

Tikvice su voće! Kao i dinje i krastavci, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae. One su poreklom iz Amerike, a ljudi ih konzumiraju više od 10.000 godina. Iako ih doživljavamo povrćem, stručnjaci kažu da su voće, kao i da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji.

Tikvice, koje imaju malo kalorija i puno nutrijenata, odlične su za mršavljenje, jer ispunjava želudac i tako stvaraju osećaj sitosti. Izvor su vitamina B i C, mangana i kalijuma, a žute tikvice su još pune i beta karotenom. Stručnjaci dodaju da je većina tih hranjivih sastojaka u kori, pa je ne treba uklanjati.

možda vas zanima i U kojim zdravim namirnicama uživamo i tokom avgusta?

Tikvice pomažu probavu, sprečavajući zatvor, a čiste i creva od toksina, te time doprinose prečavanju pojave raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit. Ovo povrće/voće dobro smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Zbog visokog procenta mangana tikvice, pospešuju metabolizam proteina, ubrzavaju sintezu masnih kiselina i holesterola. Mangan, koji je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline, pomaže da koža tela bude zdravija, kao i da rane brže zarastaju.

Ukratko:

  • deluju protivupalno
  • povećavaju energiju
  • potpomažu mršavljenje
  • snižavaju holesterol
  • čiste creva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • pomažu imunitetu
  • čine kožu zdravijom

Uzgoj tikvica

Tikvice lako uspevaju u našim uslovima, a mogu se saditi u baštama, ali i u teglama, saksijama i posudama, ukoliko se nema previše mesta. Na otvorenom se sade posle vremena niskih temperatura i mrazeva, a najviše vole plodnu, humusnu i osunčanu zemlju. Sezona im je krajem leta i početkom jeseni. Redovnim branje, povećava se prinos. Tikvice ne bi smele da budu duže od 12 cm, jer će izgubiti karakteristična svojstva.

U kulinarstvu

U Italiji tikvice se koriste za pripremu hleba, u Meksiku za izradu quesadille, a u Francuskoj za ratatouille. Turci ih koriste pri pravljenju palačinaka, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom… Na ovdašnjem “terenu” tikvice se pohuju, pripremaju se čorbe od njih, ali i pune mesom i drugim povrćem. Mogu biti dodak salati s krastavcima, ali se od njih prave i zdrave špagete. Osim ploda, mogu se jesti i cvetovi tikvica, koji se konzumiraju tako što ih je potrebno ispohovati.

pročitajte još i koje su Zdrave zamene za testeninu

Recepti

Tikvice sa sirom

Sastojci: 1 srednja tikvica; 1/2 šoljice krem sira; 1 šoljica feta sira; 2 supene kašike seckanog luka; 2 kafene kašike seckanog začinskog bilja; 1 supena kašika maslinovog ulja; so; biber; mlevena paprika; prezle.

Priprema: Kratko prepržiti izdubljenu i prepolovljenu tikvicu na roštilju, a zatim napunite polovine masom napravljenom od navedenih sastojaka i uvaljajte smjesom napravljenom od navedenih sastojka i uvaljajte ih u prezle. Peći ih na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumene.

možda vas zanima i Koja je razlika između voća i povrća?

Grčki sos

Sastojci: 400 ml grčkog jogurta; 3 čena seckanog belog luka; 200 gr ribanih tikvica; 2 supene kašike usitnjenog kapra; 2 supene kašike seckane mente; so i biber.

Priprema: Sastojke pomešati, ostaviti u frižider da se dobro prohladi i servirati u pirinač ili testeninu.

Pica

Testo za picu: brašno; voda; kvasac; ulje; so

Nadev: 400 g sosa od paradajza; 1/2 kašičice origana; 300 g tikvica; 250 g svežeg kravljeg sira; 150 g rendanog sira edamera

Priprema: Izraditi testo za picu od navedenih sastojaka i ostaviti ga da odmori oko pola sata na toplom mestu. Nakon toga razvući ga i staviti u nauljen pleh. Po testu rasporediti najpre sos od paradajza i origano, a onda dodati rendane tikvice, sveži sir i na kraju posputi edamerom. Picu peći u zagrejanoj rerni (220 stepeni) oko 20 minuta.

 

13/04/2021 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments