Ukoliko pijete antibiotike, izbegavajte ove namirnice!
Povezane objave
Konzumiranje pogrešnih namirnicama, tokom terapije antibioticima, može da umanji dejstvo leka ili da izazove iritacije i upale u samom organizmu. Stoga, stručnjaci savetuju da se određene hrane klonite tokom terapije.
Hrana bogata kiselinama
Ovakve namirnice, poput sokova od citrusa, čokolade ili kečapa utiču na sposobnost organizma da apsorbuje lekove. Najgori u ovoj grupi svakako je grejpfrut koji u kombinaciji sa podužom listom lekova, negativno deluje na organizam.
Mlečni proizvodi
Iako je jogurt odličan probiotik, drugi mlečni proizvodi blokiraju apsorpciju sastojaka leka, zbog samog kalcijuma. Između uzimanja leka i konzumiranja mleka i drugih proizvoda napravite pauzu od najmanje tri sata.
Alkohol
Iako alkoholna pića ne utiču na dejstvo leka, kombinacija može da uzrokuje nuspojave poput vrtoglavice, bolova u stomaku i povraćanja.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*