Koje povrće je zdravije skuvano nego sveže?
Često se govori o tome kako je najzdravije jesti sveže voće i povrće, odnosno kako je zdravija ona hrana koja nije prošla procese obrade.
Međutim, određene namirnice su ipak zdravije, ali i ukusnije kada se obrade – tačnije skuvaju. Ovo je povrće koje je bolje jesti skuvano:
Kelj
Poznato je da se kelj uspešno bori sa holesterolom u krvi, a kako bi bio moćniji u njegovom snižavanju – potrebno je ovo povrće obariti. Na ovaj način kelj će biti ukusniji, lakše će se jesti, a i vlakna koja ga čine tako zdravim biće još efikasnija.
Paradajz
Kao jedna od omiljenih vrsta povrća, pogotovo kao deo sveže salate tokom leta, paradajz predstavlja izvor antioksidanasa koji smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, paradajz pomaže i u borbi protiv visokog krvng pritiska i nekih vrsta kancera.
Iako je veoma ukusan i svež, njegova efikasnost se povećava ukoliko je skuvan. Tada se povećava nivo likopena – veoma snažnog antioksidansa koji pomaže da se naš organizam održi zdravim.
Spanać
Spanać je pun kalcijuma zbog čega je jako zdrav. Osim toga, u njemu se nalazi visok nivo gvožđa i magnezijuma koji pomažu organizmu da što bolje funkcioniše. Iako je moguće jesti spanać i u potpuno sirovom stanju, on je ipak mnogo zdraviji (ali i ukusniji) kada je skuvan. Tada se količina kalcijuma ustrostručava!
Šargarepa
Šargarepa je veoma zdrava, a koliko god da je ukusna sirova ipak je bolje jesti je skuvanu. Razlog za to je što je ona sveža veoma teško razgradiva, što znači da njene zdrave supstance ne mogu da pomognu našem organizmu onoliko koliko mogu ukoliko se šargarepa jede skuvana kada je mnogo mekša i lakše svariva.
Osim što ju je lakše jesti, skuvana šargarepa ima veći nivo zdravog beta-karotena i folne kiseline, a ovi sastojici su posebno važni trudnicama.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*