Kako su kontinenti dobili imena?

02/02/2015 14:58

Kako su kontinenti dobili imena?

Odakle potiču imena kontinenata, šta znače i ko ih je smislio?

KONTINENTI


Afrika

Postoji više teorija o tome kako i zašto Afrika dobila ime. Jedna teorija vezana je za pobedu Rimljana nad Kartagincima u Treće punskom radu, kada su svoju novu provinciju nazvali “Afrika”.

Prema popularnijoj teoriji o poreklu imena, Afrika je svoje ime dobila od domorodačkog plemena Afri, a da je Afrika ženska forma latinske reči “Africus” što znači – “zemlja Afra”.

Postoji još jedna teorija, prema kojoj je Afrika reč feničanskog porekla, što znači “zemlja prašine”, nastalo spajanjem “afar” – prašina, i latinskog sufiksa -ika (-ica) koji se nekad koristi za obeležavanje “zemlje”.

Antarktik

Reč antarktik potiče od grčke reči “antarktike” što u prevodu znači “suprotno severu”. Ovaj kontinent, na kom se nalazi i najjužnija tačka nače planete, sa razlogom nosi ovo ime. Međutim, Francuzi su koristili ovo ime za jednu od svojih kolonija u Brazilu u 1500im godinama, koja se nalazila ispod ekvatora, pa je nosila ima Francuski Antarktik. Ali prvi je Džon Džordž Bartolomeu, škotski kartograf, termin “Antarktika” iskoristio za naziv jednog kontinenta.

Azija

Azija je svoje ime dobila prema starogrčkoj reči ” Ἀσία” koju je Herodot koristio u svojoj “Istoriji” još od 440. godine pre naše ere, a možda i pre toga. Ovaj naziv nije se odnosio na čitav kontinent, nego samo na zemlju na istočnoj obali Egejskog mora, što je kasnije nazvano Anadolija (deo današnje Turske).

I rimljani su odvajali dve provincije na terirotiji Azije. Jedna je bila Mala Azija (Asia Minor) a druga Velika Azija (Asia Major). Grčka reč za Aziju potiče od feničanske reči “asu” koja predstavlja istok i akadske reči “asu” koja znači “izaći”, “uzdići se”. Azija je, prema tome, u odnosu na Sunce, “zemlja izlazećeg Sunca”.

Australija

Još u vreme starog Rima postojale su glasine o kontinentu “Terra Australis Incognita”, odnosno o postojanju “nepoznate zemlje na jugu”, ali Rimljani nisu imali mogućnost da stignu do Australije i provere.

Kada su Evropljani konačno stigli do Australije i zvanično ga otkrili, naziv Terra Australis je bio prohvaćen. Iako se koristio i skraćeni naziv “Australija” i ranije, tek je 1804. godine na insistiranje Metjua Flindersa ovaj naziv počeo u većoj meri da se koristi, dok je zvaničan naziv ovog kontinenta postao Australija tek 1824. godine, nakon peticije koju je pokrenuo guverner Lahlan Makarije.

Evropa

Kontinent Evropa je svoje ime dobio najverovatnije po Evropi – jednoj od Zevsovih ljubavnica prema grčkoj mitologiji.

Prema mitu Zevs je oteo Evropu i odneo je na Krit kada se pretvorio u belog bika. Prema jednoj teoriji, reč Evropa potiče od akadske reči “erebu” što znači “sići”, “zaći” ili od feničanske reči “ereb” što znači “veče”, “zapad”. Prema tome, ime Evropa ima slično poreklo kao i Azija, jer sve reči asociraju na zapad, odnosno na suprotno od Azije.

Ime Evropa možda ima poreko i od grčkih reči “eurys” što znači “široko” i “ops” što znači “lice”, što zajedno čini “široko lice”.

Nije Evropa jedini kontinent čije ime danas obeležava mnogo veću teritoriju nego što je to prvobitno bio slučaj.

Severna i Južna Amerika

Poznato je da je Amerika nazvana po Amerigu Vespučiju, ali postoje detalji koji su malo manje poznati. Vespuči je putovao u Novi svet 1499. i 1502. godine i kada je stigao shvatio je, za razliku od onoga što se tada mislilo, da to nije deo Azije. Kao veoma obrazovan čovek u to vreme, pisao je o svojim putovanjima i objavio knjige 1502. i 1504. godine, koje su štampane na skoro svim jezicima evropskih naroda.

Martin Valdsemiler, nemački kartograf je 1507. godine, odlučio da napraavi novu mapu, koja je uključivala Vespučijeve spise. Tada nisu znali za Kolumbove ekspedicije, pa je nova zemlja nazvana po Vespučiju.

“Ovi predeli (Evropa, Azija i Afrika, tri kontinenta ptolomejske geografije) su veoma iscrpno istraženi, a četvrti deo je otkrio Amerikus Vespučijus (latinski oblik Vespučijevog imena). Ne vidim zašto bi iko imao pravo da se protivi da se taj deo ne zove po Amerikusu, koji ga je otkrio i koji je čovek od pameti. Tako je najbolje nazvati to Amerikom, tj. Zemljom Amerika ili Amerika: pošto su i Evropa i Azija dobili ime po ženama.”

Kada je dovršena nova Valdsemilerova mapa, naziv Amerika bio je preko celog današnjeg Brazila. Kao reference za svoje mape, Valdsemiler je oslanjao na Vespučijeve zapise sa putovanja, pa je tako njegova karta imala Južnu Ameriku kao jedini deo ove nove zapadne hemisfere. 1538. godine je čuveni geograf Gerard Merkator odlučio da se oba dela Amerike, i južni i severni, zovu Amerika.

Izvor: Nacionalna geografija
Foto: RTV

02/02/2015 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mima
7 godine ranije

I na kraju, čija je reč i šta znači Australis? Jug?