Kada prvi put posete Bern, turisti se prvo oduševe lepotom njegove lokacije, jer je glavni grad Švajcarske izgrađen na grebenu od peščara, okružen sa tri strane rekom Arom, koja teče kroz ovu prelepu alpsku dolinu.

Veliki broj mostova povezuje istorijski grad Bern sa novim delom grada, na levoj strani reke. Dobro očuvane kuće i prodavnice iz 17. i 18. veka, sa svojim arkadama u prizemljima i bogato ukrašenim krovovima, odražavaju nekadašnji prosperitet ovog grada. Ovaj šarmantni istorijski deo grada integrisan je u moderni život njegovih stanovnika, što predstavlja još jednu od lepota Berna.

bern foto

Pored toga, Bern je dom mnogim kulturno-umetničkim manifestacijama, kao što su Letnji i Zimski Džez Festival, Buskers Festival i Gurten Festival. Tu su i mnogi muzeji i pozorišta sa bogatim repertoarom, i naravno, mnoge gradske znamenitosti u kojima možete uživati prilikom šetnje gradom.

bern foto 1

Istorija Berna

Zbog izuzetno dobre geografske lokacije, područje današnjeg Berna bilo je naseljeno još u dobra praistorije. Početkom nove ere ovde su se doselili Rimljani i osnovali grad Brenodurum. U kasnijem periodu grad je napušten i novi grad na istom mestu osnovao je 1191. godine Berthold V, nazvavši ga po medvedu (na nemačkom Bär), koga je ovde ubio.

Grad je brzo napredovao i već 1353. godine pridružio se novouspostavljenoj Švajcarskoj konfederaciji, i nedugo zatim postao njen najznačajniji grad, a 1848. i prestonica moderne Švajcarske. S obzirom na politiku neutralnosti koja se još od 16. veka sprovodi u Švajcarskoj, poslednji rat koji je ostavio trag na Bernu bila su Napoleonova osvajanja (1798-1815.). Zahvaljujući, između ostalog, i toj politici, Bern je danas važno političko i ekonomsko mesto u Evropi, i mesto je brojnih međunarodnih susreta i samita.

Znamenitosti Berna

Stari grad Bern

Stari grad se nalazi na litici okružen rekom Arom i sačuvao je svoj srednjevekovni karakter. Poseban šarm mu daju arkade iznad trotoara pokrivenog kaldrmom. Ovo je područje gde se nalaze mnoge turističke atrakcije kao što su mostovi, fontane, spomenici, tornjevi i poznata Kula sa satom (Zytglogge). Stari grad je mali, ali toliko bogat znamenitostima da će Vam trebati nekoliko dana da ga u potpunosti obiđete.

stari grad bern

Muzej Umetnosti (Kunstmuseum)

Ovaj muzej uživa reputaciju najstarijeg muzeja umetnosti u Švajcarskoj i dom je 51000 slika, skulptura, crteža, fotografija i filmova. Sadrži dela kako švajcarskih umetnika, tako i internacionalnih, sa posebnim fokusom na rad Paula Klea, Vasilija Kandinskog i Pabla Pikasa.

Muzej Umetnosti

Ajnštajnov Muzej i Istorijski Muzej grada Berna

Ova kombinacija dva muzeja formira drugi najveći muzej u Švajcarskoj, u kome je izloženo više od pola miliona artefakta, od kojih neki datiraju čak iz Kamenog Doba. Naučnik Albert Ajnšatajn, kome je posvećen drugi deo muzeja, živeo je u Bernu početkom 20. veka. Ovde možete videti stvari iz njegovog života, i uz pomoć postavke i filmova uspeti da razumete njegovu Teoriju Relativiteta.

Ajnštajnov Muzej bern

Bernska katedrala (Berner Münster)

Poznata i kao katedrala Svetog Vincenta, ova crkva je najveća crkva u Švajcarskoj izgrađena posle srednjeg veka. Građena je oko 400 godina, od 1421. do 1893. godine u stilu kasne gotike. Ukoliko ste tamo, nemojte zaboraviti da posetite njenu bogato ukrašenu unutrašnjost, kao ni da se popnete na njen toranj sa kog se pruža prelep pogled na grad i Alpe.

Bernska katedrala

Pogledajte još