Back to homepage

Šoping u Bernu

Glavni grad Švajcarske obiluje kako malim prodavnicama lokalnih dizajnera, tako i glomaznim suburbanim šoping centrima, koji su ujedno i mesta za razonodu.

bern soping

Stanovnici Berna vole opuštenu kupovinu koja traje satima. Da idu u šoping i po kiši omogućava im šest kilometara duga šoping promenada zaštićena arkadama. Ovaj deo grada omiljeno je mesto za kupovinu i među lokalcima i među turistima, a stanovnici Berna zovu ga Lauben.

Tu možete uživati u opuštenoj kupovini dok razgledate gradske znamenitosti, jer se ona nalazi u samom centru Starog Grada. Istorija ove promenade datira još iz vremena nastanka grada (oko 1190. godine), i tada je imala funkciju pijace i obilovala zanatskim radionicama. Pretpostavlja se da su arkade izgrađene upravo da bi se moglo trgovati po bilo kakvom vremenu.

lauben

Lauben

Većinom locirane u Laubenu, ali i po drugim mestima u Starom Gradu, su mnoge prodavnice švajcarskih modnih dizajnera. Njihovi produkti elegantni su i unikatni, ali uz to i veoma skupi. Neki od najpopularnijih butika lokalnih dizajnera su: Maria Pilla Amabile, Ooonyva, 2ème Étage, Fiona Losinger, Nathalie Pellon i Debora Rentsch.

Ooonyva

Ooonyva

Kao i svaki veliki evropski grad, i Bern obiluje šoping centrima, od kojih je najpopularniji i najstariji robna kuća Loeb. Loeb je osnovan 1881. godine i danas njime upravlja peta generacija njenih vlasnika – poznate švajcarske porodice Loeb. Ova robna kuća toliko je razvijena da je postala zaštitni znak Berna jednako koliko i, na primer, Kula sa Satom (Zytglogge) ili Park Medveda.

Loeb svoju specijalnu reputaciju među Švajcarcima duguje ne samo dobroj šoping ponudi, već i organizacijama umetničkih izložbi, promocijama dizajnera i događajima koji uključuju mnoge poznate ličnosti.

loeb

Loeb

Pored Loeba, popularne među lokalcima i turistima su i: Globus, koji se nalazi u blizini železničke stanice, i Coop City Bern, u samom centru grada, kao i Wankdorf Center. Posebno mesto među ovim centrima zauzima mesto za šoping i razonodu Westside, koji sa svojih 55 prodavnica, 11 bioskopa i 10 restorana predstavlja novu zapadnu kapiju grada Berna. Dizajniran je od strane jednog od najpoznatijih arhitekata na svetu, Daniela Libeskinda, i zbog svoje specifične arhitekture postao je jedna od bernskih znamenitosti modernog doba.

Westside

Westside


bazen u centru Westside

Bazen u centru Westside

Pogledajte još