Back to homepage

Hrana u Bernu

hrana bern svajcarska

Ako posećujete Švajcarsku radi aktivnog odmora u vidu skijanja i planinarenja, ili pak u cilju uživanja u njenim prelepim istorijskim gradovima, imaćete priliku da probate neka od najukusnijih evropskih jela.

Stoga, ukoliko ste gurman, uživaćete u Bernu, a i u drugim švajcarskim gradovima, jer u njima postoji veliki broj tradicionalnih restorana sa fenomenalnom hranom. Za vas smo izdvojili neka od jela koja ne smete propustiti da probate, stoga ih imajte u vidu tokom vašeg odmora u Švajcarskoj.

Fondi od sira (Fondue)

Fondi deluje kao švajcarski kliše, ali ovo jelo je zaista duboko utkano u tradiciju ove zemlje. Vekovima je tokom zimskih perioda u ovim planinskim predelima ovo bilo najpopularniji način konzumacije švajcarskog sira. I danas je fondi savršeno jelo, koje možete podeliti sa prijateljima tako što ćete umakati parčiće hleba u mešavinu topljenog sira, belog vina, belog luka i malo kukuruznog brašna. Potekavši od sirnog fondija, danas je poznat i čokoladni fondi koji se najčešće jede tako što jagode umačete u topljenu čokoladu.

fondi od cokolade

fondi od sira

Rosti (Rösti)

Ovo jednostavno jelo pravi se tako što se od rendanog krompira formiraju pljeskavice koje su hrskave spolja, a mekane iznutra. Nekada se dodaju i slanina, beli luk, sir, pa čak i jabuke, i jede se najčešće kao prilog uz pržena jaja ili kobasicu. Ovo jelo poteklo je od bernskih farmera, koji su ga jeli za doručak, a danas je popularno jelo širom sveta i nacionalno švajcarsko jelo.

Rosti

Birhermusli (Bircherműesli)

Verovatno često jedete musli za doručak, a da li ste znali da je musli oko 1900. godine u Švajcarskoj izmislio doktor Maksimilijan Birher-Brener? On je verovao da je dijeta bazirana na žitaricama, voću i povrću bolja za ljudski organizam od tradicionalne švajcarske hrane koja se bazira na mesu i siru. Stoga je svojim pacijentima u sanatorijumu u Cirihu upravo ovo služio za doručak, i tako stvorio najpopularniji doručak današnjice.

Birhermusli

Raklet (Raclette)

U Švajcarskoj ćete često osetiti miris topljenog sira, koji potiče od fondija ili rakleta. Ovo lokalno jelo pravi se tako što se sir topi na vatri i zatim se krompiri, meso, pečurke, povrće i drugo, prelivaju slojevima topljenog sira. Postoji veliki broj različitih verzija rakleta, a u svakom od njih najbolje se uživa uz čašu lokalnog vina.

raklet

Bundnermustorte (Bűndnernusstorte)

Ovaj dezert podseća na američku pitu, ali je punjeno karamelizovanim orasima. Veoma je ukusan i pravi se u svim kantonima na drugačiji način, a najčešće se jede uz šolju toplog čaja.

Bundnermustorte

Pogledajte još