Back to homepage

Švajcarska

Švajcarska je mala država u srcu Zapadne Evrope. To je zemlja prirodnih lepota, među kojima dominiraju planinski vrhovi, travnate doline i impresivno čista jezera.

Većina turista posećuju Švajcarsku da bi uživali u ovim prizorima i čistom alpskom vazduhu, a pored toga budu i zadivljeni kulturnim blagom koje se krije u švajcarskim gradovima. Mesta kao što su Cirih, Ženeva, Bazel i Lucern posetiocima nude vrhunske muzeje, razvijenu umetničku scenu, dobro očuvane stare građevine, ukusnu hranu, i sve druge lepote koje nude istorijski gradovi.

svajcarska foto

Glavna turistička atrakcija u Švajcarskoj su, naravno, Alpi. Postoji mnogo načina da ljubitelji prirode iskuse sve ono što ovaj najviši evropski planinski masiv nudi. Turističke ture nude vožnje kroz planine i pored jezera, a postoji i veliki broj planinskih staza, kao i mesta za kampovanje. Skijanje je zimi omiljena aktivnost ne samo turistima, već i Švajcarcima. Tu su ski centri Grindelvald (Grindelwald), Gstad (Gstaad), Cermat (Zermatt) i naravno, najpoznatiji od njih – Sent Moric (St Moritz).

svajcarska foto 1

Kratka istorija Švajcarske

Već oko 60. godine pre nove ere, ovim područjem vladali su Rimljani, koji su oko 400. godine proterani od strane raznih plemena koja su se ovde smenjivala. Međutim, u 9. veku Franci pod vođstvo Šarlemana zauzimaju skoro čitavu Evropu. Njihovo carstvo je u 13. veku bilo podeljeno među naslednicima, pri čemu vlast nad Švajcarskom dobija dinastija Habzburg. U ovo vreme trgovina se razvijala, gradovi su nastajali i postajali sve jači, što je dovelo do toga da su ujedinjeni švajcarski kantoni 1315. godine porazili princa Lepopolda Habzburga i postavili temelje moderne švajcarske države.

Početkom 16. veka nezavisna Švajcarska postajala je sve veća i jača i sve više kantona joj se pridruživalo, da bi se danas ona sastojala od 13 kantona. Švajcarske trupe su 1515. godine okupirale Lombardiju, bile poražene u bitci kod Marinjana i upravo tada su počeli da razvijaju njihovu poznatu politiku neutralnosti, koja traje i dan danas. Mnogi smatraju da je upravo ova politika jedan od glavnih razloga ekonomskog prosperiteta ove države, a sigurno je glavni razlog očuvanja njenih istorijskih znamenitosti.

Ukoliko planirate put u Švajcarsku, ne propustite da vidite ova mesta ili da uživate u ovim prirodnim lepotama:

Materhorn

Materhorn (Matterhorn), 4478 metara visok planinski vrh, koji je i simbol Švajcarske i jedna od najviših planina u Alpima.

Materhorn

Jungfraujoh

Jungfraujoh (Jungfraujoch), vidikovac i naučna opservatorija postavljena na visini od 3454 metra, zvana ,, vrh Evrope”.

Jungfraujoh

Interlaken

Interlaken (Interlaken), popularna letnja turistička destinacija, grad koji se nalazi između jezera Tun (Thun) i Brinc (Brientz) i čija okolina obiluje alpskim prirodnim lepotama.

Interlaken

Lucern

Lucern (Luzern), srednjevekovni grad pun istorijskih znamenitosti, lociran na obalama blistavoplavog jezera i okružen planinama.

Lucern

Jezero Ženeva

Jezero Ženeva (Geneve), najveće alpsko jezero, koje se nalazi na granici Švajcarske i Francuske i na čijoj obali je i istoimeni grad.

Jezero Ženeva

Šato de Šilon

Šato de Šilon (Chateau de Chillon), utvrđenje na obali jezera Ženeva, arhitektonsko blago koje je bilo inspiracija Lordu Bajronu, Viktoru Igou i drugim poznatim piscima.

Šato de Šilon

Sent Moric

Sent Moric (St Moretz), jedan od najvećih i najglamuroznijih ski centara na svetu, koji je dva puta bio domaćin Zimskih Olimpijskih Igara.

Sent Moric

Gradovi koje morate obići u Švajcarskoj:

Pogledajte još