Back to homepage

Cirih – Švajcarska

cirih grad svajcarska

Najveći grad Švajcarske poznat je kao ekonomsko i kulturno središte države i jedan od glavnih finansijskih i industrijskih gradova Evrope.

Uz to je divno i fascinantno mesto za turiste. Ovaj grad sa oko 360 000 stanovnika pun je atrakcija koje uključuju veliki broj muzeja, dobro očuvan stari deo grada, srednjevekovne i renesansne građevine. Kaže se da Cirih sadrži toliko umetničkih dela, i u muzejima i van njih, da je ljubiteljima umetnosti potrebno nekoliko nedelja da ih sve obiđu.

Svoju prelepu prirodu grad u velikoj meri duguje lokaciji na severozapadnom delu Ciriškog jezera i na izvoru reke Limat. Cirih je takođe poznat i po viševekovnoj tradiciji liberalnog mišljenja i aktivnog intelektualnog života, o čemu svedoči činjenica da su tu živeli mnoge poznate ličnosti iz sveta nauke i umetnosti, kao što su Karl Gustav Jung, Vladimir Lenjin, Džejms Džojs i Tomas Man, a ova tradicija nastavlja se sve do danas.

Ovaj grad je mesto gde se biznis i industrija spajaju sa istorijom i tradicijom i stoga je veoma vredan posete, a uz to i vrlo lak za obilazak, čak i pešice.

cirih foto 2

Istorija grada Ciriha

Ovo mesto bilo je naseljeno još u doba praistorije, a u rimskom periodu ovde je postojao grad Turikum, čiji je naziv vekovima modifikovan da bi se došlo do današnjeg naziva za grad – Cirih (Zürich). Na mestu starorimskih ruševina u vreme Karla Velikog formiran je zamak oko kojeg se vremenom obrazovalo sve veće naselje, koje je u 13. veku dobilo gradske zidine.

Grad je vremenom sve više jačao, postao vojvodstvo, a zatim se 1351. godine pridružio Švajcarskoj konfederaciji. Prihvatio je švajcarsku politiku neutralnosti, i zbog toga predstavlja grad sa izuzetno mirnom istorijom. Tokom Drugog svetskog rata grad je slučajno bombardovan i to je jedini bitniji istorijski događaj u Cirihu u 20. veku. Posle rata grad je postao važno političko, ekonomsko i kulturno središte Evrope.

Znamenitosti Ciriha

Ukoliko planirate put u Cirih, ne zaboravite da posetite neke od njegovih glavnih znamenitosti:

Stari Grad

Između ulice Bahnhofstrasse i leve obale reke Limat nalazi se istorijski deo Ciriha. Zapadni deo Starog Grada je mesto gde su Rimljani osnovali ovo naselje i danas se tu nalazi mirna ozelenjena ulica Lindenhof. Ovaj deo grada poznat je po mnogim karakteristikama, kao što su činjenice da je tu živeo Lenjin i 1916. godine je upravo u ciriškom starom gradu nastao umetnički pokret dadaizam.

cirih stari grad

Muzej Lepih Umetnosti (Kunsthaus)

Jedan od najvažnijih evropskih muzeja, Kunsthaus u Cirihu, datira još iz davne 1787. godine. Njegova bogata kolekcija dela poznatih svetskih slikara fasciniraće svakog ljubitelja umetnosti. Muzej se posebno diči slikama iz perioda impresionizma i postimpresionizma, kao što su dela Kurbea, Manea, Delakroe, a u centru Moneove izložbe su dva prelepa platna sa oslikanim vodenim ljiljanima.

Tu su i Sezan i Van Gog, pa čak i glavni predstavnik surrealizma Salvador Dali, i naravno, mnoga dela dadaističke škole, koja potiče upravo iz Ciriha.

Muzej Lepih Umetnosti cirih

Banhofštrase (Bahnhofstrasse)

Glavna ulica u Cirihu je pešačka zona Banhofštrase, koja je duga 1200 metara i jedna je od najatraktivnijih šoping ulica u Evropi. Ovde pored kupovine, možete uživati i u pogledima na fantastične istorijske građevine ili probati neke od švajcarskih nacionalnih specijaliteta u nekom od mnogobrojnih restorana i kafića.

Banhofštrase cirih

Gradska katedrala (Fraumünster)

Možda i najkarakterističnije obeležje Ciriha je ova katedrala, čije ime znači ,,ženska crkva”, jer je izgrađena na mestu gde je vladar Ludvig 853. godine izgradio opatiju posvećenu svim aristokratskim ženama Evrope, a pre svega njegovoj kćerki Hildegat. Današnja crkva građena je od 13. do 15. veka i predstavlja interesantnu mešavinu rane gotike, gotike i romanike.

Gradska katedrala cirih

Pogledajte još