7 znakova da potcenjujete svoju vrednost

31/01/2016 13:43

7 znakova da potcenjujete svoju vrednost

Roditelji su nas od malih nogu učili da budemo smerni i skromni. Hvaljenje svojim uspesima i postignućima smatra se nepristojnim gestom, pogotovo ka onima koji nisu bili te sreće.

Usvajajući ovakvu percepciju ka uspehu mnogo je lakše ostati na istom mestu bez ikakvog napretka, potcenjujući svoju vrednost u nedogled. Pred vama se nalazi sedam znakova da ste usvojili režim stagnacije u svom životu, kao i načini na koje to možete promeniti.

1. Nemate nikakvu dnevnu rutinu

Dnevna rutina je ključni korak ka usklađivanju svog tela i uma ka postizanju tog finalnog cilja. Ona vas podseća zašto radite to što radite i održava vas smirenim tokom haotičnih epizoda koje se mogu dogoditi tokom radnog dana.

jutro dorucak

Postupci koje možete uključiti u svoj dan mogu biti joga, čitanje, molitva – bilo šta što će vas učiniti smirenijim i usresređenijim na svoje ciljeve, a takođe predstavljaju i odličan način da započnete svoj dan.

2. Upoređujete se sa drugim ljudima

Društvene mreže su nam pružile mogućnost da imamo jasan pregled svačijeg života udaljen samo klikom na dugme od nas. Kao rezultat toga, postalo je veoma teško izbeći upoređivanje sopstvenog života sa tuđim – konstantno. Bitno je, pak, upamtiti da ono što vidimo na Fejsbuku ne uključuje apsolutno sve pojedinosti nečijeg života već samo one najbolje, jer niko nije spreman da podeli svoje probleme, strahove i loše dane sa svima.

Šta učiniti? Fokusirajte se na sopstvenu životnu priču i putovanje. Nemojte nikada dozvoliti sebi da upoređujete nečiji uspeh na sredini puta kada ste vi tek na početku. Svi mi imamo nešto da ponudimo i bez obzira što se bavite istim stvarima kao i neko drugi, niko ne može da obavlja taj posao kako ga vi obavljate.

3. Previše prioritizujete mišljenje vaših roditelja i potrebu da im udovoljite

Veliki broj vaših kolega, prijatelja i klijenata se bore sa potrebom da udovolje svojim roditeljima. Ukoliko ste odrasli u porodici gde izražavanje sopstvene ličnosti i mišljenja nije veoma dobro prihvaćeno, najverovatnije imate osećaj krivice kada se vaša mišljenja i stavovi ne poklapaju sa onima koje vaši roditelji imaju, možda čak i do te mere da ćete se odreći svojih kako bi prihvatili njihove.

Vaši roditelji se jesu dali sve od sebe da vas odgoje, međutim, sada ste odrasla osoba i vreme je počnete da mislite na sebe i da stavite vaše potrebe na prvo mesto. Jedina osoba koja živi vaš život ste vi i na vama je da svoj život uredite tako da biste bili srećni.

4. Družite se sa pogrešnim ljudima

Izuzetno je bitno da se okružite vrednim ljudima, ljudima koji će vas podržati i podići na viši nivo. Niko nema pozitivan život kada se druži isključivo sa negativnim ljudima. Pronađite ljude koji će vas razumeti, oformite prijateljstvo i uživajte u ljubavi i uzbuđenju koje ono donosi.

prijateljice

Ukoliko niste sigurni gde je najbolje započeti, pogledajte lokalne grupne sastanke i grupe na Fejsbuku koje podržavaju vaše interese, priključite se klubu ili idite u crkvu. Nemojte se zavaravati da pojedine ljude morate zadržati u svom životu samo zato što su tu dugo ili zato što osećate krivicu. Imate pravo da odaberete sa kojim osobama želite da potrošite vaše vreme i energiju.

5. Ne potrkrepljujete svoje telo na pravi način

Ukoliko se osećate loše i ne sviđa vam se kako izgledate, morate prestati da pravite izgovore kako biste izbegli da se zdravo hranite ili odvajate sat vremena za fizičku aktivnost.

Na ovaj način samo sabotirate sebe. Kada niste samouvereni, to vas takođe sprečava da budete društveni i otvoreni. Zdrav život i samopouzdanje su ključne stavke uspeha, stoga je neophodno da prestanete da pravite izgovore i da se pokrenete.

6. Zaboravljate kako da se brinete o sebi na razne načine

Često zaboravljamo da se brinemo o sebi. Učili su nas da se ophodimo prema drugima lepo i sa poštovanjem, međutim, to često ne primenjujemo i na sebi. Zašto bi očekivali da se drugi prema nama lepo ophode kada se mi sami prema sebi ne ophodimo tako?

jutro prozor

Briga o sebi može uključivati mnoštvo stvari, bilo da je to fizička aktivnost i zdrava ishrana, digitalna detoksifikacija, odvajanje vremena za sebe koje podrazumeva da ne radite apsolutno ništa ili opuštajuća kupka i tretman ulepšavanja. Stavljanje sebe na prvo mesto nije zločin, čak je i neophodno. Brinite se o sebi kako biste mogli da se pobrinete za druge, i ne zaboravite da to vreme uvrstite u svoj raspored.

7. Ne verujete u sebe

Postoji samo nekoliko osoba na ovoj planeti koje će vam pružiti bezuslovnu ljubav. Vi biste trebali da težite da budete jedna od njih. Bezuslovno volite sebe jer ste vi ti koji određuju na koji način vas ljudi gledaju i kako se ophode prema vama.

Ako vi mislite da niste vredni, zašto bi iko drugi mislio? Postavite standard za svoje pojavljivanje, svoja osećanja i svoj život. Budite uvek svesni tog standarda i verujte u njega svim svojim bićem. Verujte u sebe i u neverovatne darove koje imate da ponudite svetu. Obasjajte svojom svetlošću svet oko sebe i nikada se nemojte stideti da je pokažete.

31/01/2016 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments