Etarska i bazna ulja za negu suve i osetljive kože

30/11/2020 14:44

Etarska i bazna ulja za negu suve i osetljive kože

Zima je zakoračila na naš prag. Dok uživamo u smiraju prirode, i dok ona mirno spava, mi nastavljamo naš tempo, život teče ništa slabijiim tempom i mi se krećemo, radimo, družimo se… Stres i umor u kombinaciji sa hladnim i vlažnim vremenom donose nam i mnoge zdravstvene probleme, koža puca, respiratorni organi su na udaru i česte su upale…kako da pomognemo svojoj koži na sasvim prirodan način, uljima.

Ulja za suvu kožu

Za veoma suvu kožu sklonu perutanju koju hladnoća i vetrovi dodatno isušuju, najbolje je koristiti ulje, kremu, losion za kožu, hidrolat (na bazi cvetne vodice) ili lokalno aplicirati- masažom, kupkom, masažom celog tela,  sledeća ulja: ruža (destilovana), sandalovo drvo, lavanda, Palmarosa, geranijum, jasmin, neroli, ružino drvo. Ovo su esencijalna ulja koja bi najbolje bilo razblažiti u baznim uljima, a za ovaj tip kože preporučuju se: avokado ulje, ulje pšeničnih klica, slatkog badema, jojobe, noćurka, koštice kajsije.

Osetljiva koža

Ovo je koža koja reguje na mnoge agense, promene vremena i vremenske pojave kao što je sunce, hladnoća, vlažnost vazduha, vetar. Ova koža ume da reaguje „gadno“, da bude bolna ili upaljena. Veoma je dobro smiriti je određenim uljima podobnim za ovaj tip kože na koje koža neće reagovati a ona će je nahraniti i regenerisati, dati joj normalan tonus i balans. Takođe ulja mogu biti dodata u kreme, losione, hidrolate a mogu se i lokalno aplicirati masažom ili kupkama. Najbolja eterična ulja za osetljivu kožu su: ulje kamilice (rimske i nemačke), ulje ružinog drveta, smilja, destilovane ruže, nerolija i jasmina. Bazna ulja pogodna za ovaj tip kože su: noćurak, jojoba, koštice kajsijei nevena u baznom ulju. Ovde treba paziti u razređivanju etarskih ulja koje treba da bude u razmeri od 1 posto prisutno u baznom ulju.

Suva i ispucala koža

Preporučuje se krema, losion, lokalna aplikacija, hidrolat i kupka.  Najefikasnija ulja koja pomažu zaceljenje i umirenje oštećene kože su : smilje, ružino drvo, sandalovo drvo, pačuli i Palmarosa.

Zrela koža

Zreloj koži se preporučuju ulja tamjana, neroli, ružinog drveta, smirne, jasmina, smilja, pačulija, Palmarose, sandalovog drveta ali i Vetiver u baznim uljima- avokada, jojobe, nočurka, muskatne ruže, pšenične klice. Ova ulja hrane zrelu kožu i daju joj vitalnost te vraćaju sjaj.

30/11/2020 14:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments