Koji spomenici vređaju, a koji donose sreću

08/04/2021 16:05

Koji spomenici vređaju, a koji donose sreću

Spomenici “Kopljanik” i “Strelac” autora Ivana Meštrovića u Čikagu mogli bi biti uklonjeni, jer, navodno, vređaju osećanja Indijanaca. Ove dve skulpture su se našle na “crnoj listi spomenika, a o njihovoj sudbini odlučivaće tamošnja resorna gradska komisija.

U obrazloženju odluke stoji da “romantizovano i pojednostavljeno prikazuju Indijance“, kao i da su ova umetnička dela “stereotipna predstava starosedelačkog naroda“. Autor je prikazao nagog Indijanca na konju kako zamahuje kopljem, odnosno zateže strelu. Međutim, bez samog koplja, luka i strele. Skulpture su napravljene u Zagrebu, a postavljene u Čikagu 1928. godine.

Ako ipak budu sklonjene, naći će se u društvu spomenika koji su imali sličnu sudbinu. U poslednje vreme sve je više onih koji su uklonjeni iz američkih ustanova, ulica i trgova, jer se povezuju sa rasizmom, kolonijalizmom, belačkom supremacijom ili južnjačkom konfederacijom.

Od prošle do ove godine uklonjeno je 168 simbola bivše konfederacije, od čega je 100 spomenika. I na Novom Zelandu se pitaju šta će sa spomenicima koji vređaju osećanja. A gde je prošle godine iz grada Hamiltona uklonjen spomenik kolonijalisti Džonu Hamiltonu. Grad je po njemu dobio ime, a on se kao komandant borio protiv domorodačkih Maora.

A u blizini grada Santa Fea (Novi Meksiko) građani zahtevaju uklanjanje statue Don Huana de Onateta. On je bio španski osvajač iz XVI veka, koji je otkrio Latinsku Ameriku, ali je bio poznat po svireposti.

U Bristolu (Engleska), demonstranti su srušili spomenik Edvardu Kolstonu. Naime, to je bio trgovac robovima iz XVII veka. Pošto su demonstranti oborili spomenik,  tamošnje gradske vlasti najavile su da će ga prebaciti u muzej.

U gradovima širom Belgije oštećeni su spomenici Leopoldu Drugom, koji je označen kao okrutni vladar Konga, gde se pre više od veka tamošnje stanovništvo prisiljavao u ropstvo.

pročitajte još i : Zanimljivosti o gradu Baršov u Rumuniji!

Ni svetski poznat moreplovac Krisofer Kolimbo nije ostao uskraćen. Naime, spomenici njemu u čast rušeni su ili uništavani u Majamiju, Ričmondu, Sent Polu, Minesoti i Bostonu. Kolumbova statua uklonjena je sa trga u gradu Kamdenu. Deo građana, koji je učestvovao u rušenju spomenika, Kolumba je označio kao osobu koja je odgovorna za genocid i eksploataciju starosedelačkih naroda.

Srećni spomenici

Prema nepisanim izvorima u svetu ima preko 200 znamenitosti za koje se veruje da donose sreću. Neke od njih treba dotaći, neke pomaziti, a neke i darovati. Ima i onih koje treba ljubiti, pored nekih je dovoljno provesti malo vremena, a oko nekih i prošetati. Srećne spomenike ljudi obilaze kako bi rešili svoje probleme s ljubavi, zdravljem, poslom, finansijama…

Nesvakidašnji običaj je svakako onaj kojem pribegavaju žene koje dođu na grob novinara iz 19. veka Viktora Noira. Veruje se da će trljanje prepona, muškarca poginulog u dvoboju, doneti sreću u ljubavi i pomoći u začeću. Od silnog trljanja deo spomenika je propao, te su nadležni podigli ogradu kako bi sprečili dalju devastaciju.

U italijanskom gradu Veroni sreću u ljubavi donosi Šekspirova Julija. Potrebno je dotaći desnu Julijinu dojku, a i ona je kao i predhodnik, sada već oštećena od silnih dodira.

Podni mozaik bika u milanskoj galeriji Vitorio Emanuele, je takođe vrlo popularan među onima koji od bogova sreću očekuju. Naime, legenda kaže da svaki posetilac treba da stavi petu na bikove testise i napravi puni okret od 360 stepeni. Od testisa na mozaiku danas je ostala samo rupa.

I vepar Il Porcelino ispunjava želje. Ali, samo onda kada kovanica iz njegove njuške padne u vodu. Ovu bronzanu skulpturu treba pomaziti po njuškici i staviti novčić u njegova usta, koji ako padne u fontanu, ispunjava želju. Vepar, kanda odlično radi, jer se njegova replika našla u jednoj bolnici u Australiji u Sidneju.

A u Srbiji postoje i dva neuobičajena spomenika. Jedan od njih se nalazi u banatskom mestu Žitište. U ovoj varošici nadomak Zrenjanina 2007. godine postavljen je spomenik filmskom junaku Rokiju Balboi.  U Subotici postoji spomenik vodoinstaleru. Kip se nalazi u ulici Dimitrija Tucovića, na putu između Gradske kuće i tamošnje Sinagoge.

 

08/04/2021 16:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments