Smuti dijeta: Da ili ipak ne?

21/12/2022 15:47

Smuti dijeta: Da ili ipak ne?

Smuti dijeta već neko vreme apsolutni je hit u svetu, pa i kod nas. Međutim, koliko je zaista zdravo hraniti se isključivo tečnom hranom?

Dijeta funkcionište tako što tri nedelje osoba treba da konzumira isključivo smutije, odnosno šejkove, od namirnica koje sadrže malo kalorija i malo ugljenih hidrata. Na prvom mestu, tu spada voće i povrće. Naravno, ukoliko unosimo malo kalorija, gubitak na težini je i više nego logičan rezultat, međutim, postavlja se pitanje koliko je ovakav režim ishrane zdrav?

Odgovor nutricionista: Šejk dijeta- za i protiv

Tokom tri nedelje ovakvog režima ishrane, vaga će vas sigurno obradovati, jer ćete vrlo brzo izgubiti na težini. Međutim, nutricionisti napominju da smuti dijeta ne utiče na topljenje masnih naslaga. Zapravo, ovakvom ishranom gubimo volumen mišića i vodu iz organizma.

Još jedan problem ove dijete jeste što se, nakon prestanka, vraćamo “normalnom” režimu ishrane. Tada, uglavnom, vrlo brzo i vratimo kilograme, a neretko se dešava da dobijemo i višak.

Nutricionisti takođe napominju da osoba koja je osmislila ovaj režim- Dru Sgoutas nije serifikovani dijetetičar. Stoga, ukoliko želite da na zdrav način izgubite višak kilograma, u ishranu uvedite više voća, povrća i proteina, a manje šećera i ugljenih hidrata. Uz to, redovna fizička aktivnost je ključna.

21/12/2022 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments