Koliko je štetan šampon koji koristite?

19/07/2017 14:07

Koliko je štetan šampon koji koristite?

Koliko često čitate šta piše na drugoj strani etikete koja se nalazi na boci šampona koji volite da koristite? Sitna slova kriju istinu o tome koliko je taj preparat zapravo štetan po vaše zdravlje!

Stručnjaci apeluju na sve potrošače proizvoda za negu tela da što češće čitaju deklaraciju na pakovanjima kako bi se informisali o tome šta se nalazi u tim proizvodima.

Američka Agencija za hranu i lekove objavila je izveštaj o proizvodima za negu tela, gde između ostalog piše: “Kompanije i pojedinci koji proizvode ili reklamiraju kozmetiku, imaju zakonsku obavezu da osiguraju bezbednost svojih preparata. Ni zakon ni FDA regulativa ne zahtevaju specifične testove koji bi demonstrirali bezbednost tih proizvoda”.

gumena patka

S obzirom na to da je proizvođač sam sebi inspektor protrošači ne mogu da se oslone na informacije koje dobijaju putem reklam i sličnih materijala. Srećom, na svim proizvodima mora biti naveden spisak sastojaka koji se nalaze u njemu pa potrošači mogu na osnovu toga da biraju koji će koristiti.

Među štetnim sastojcima koji mogu negativno uticati na naše zdravlje, a koji se najčešće nalaze u preparatima za negu tela, nalaze se:

Sulfati

Ovaj sastojak iritira kožu, oči, usta, pa čak i pluća, a naročito smeta ljudima sa osetljivom kožom. Takođe, natrijum dodecil sulfat (sodium laureth sulfate) sadrži hemikaliju koja je u laboratorijskim uslovima izazvala pojavu kancera kod miševa. Istraživači nisu pronašli direktnu povezanost između ovog sastojka i pojave raka kod ljudi.

Formaldehid

Verovali ili ne, mnogi preparati za negu tela i čišćenje domaćinstva koriste ovaj sastojak. Studije su pokazale nepouzdanu povezanost ove hemikalije sa pojavom raka kod ljudi, ali je kod miša dokaz bio konkretniji. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, jedna studija je pokazala da radnici izloženi formaldehidu imaju više promena na hromozomima. To otkriće podržava raniju pretpostavku da je ova hemikalija krivac za neke slučajeve leukemije.

Parabeni

Proizvođači kozmetike često koriste parabene, koji sprečavaju rast bakterija. Međutim, ova hemikalija oponaša estrogen u telu i može ubrzati rast raka. Zasad ne postoje dovoljno jaki razlozi da se hemikalija zabrani, ali je njeno izbegavanje preporučljivo.

19/07/2017 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments