Hrana koja štiti našu kožu!

28/05/2016 09:41

Hrana koja štiti našu kožu!

Približava se leto i lepo vreme, koje neizostavno znači i puno sunca, duže šetnje i češće izlaganje (štetnom) zračenju sunca. Iako u svemu ovom uživamo – naša koža trpi.

Kako bismo bili sigurni da smo svoju kožu zaštitili – svi se najčešće okrećemo različitim kozmetičkim preparatima i kremama sa zaštitnim faktorom.

Tokom leta se često izlažemo suncu, zbog čega je važno zaštititi kožu

Tokom leta se često izlažemo suncu, zbog čega je važno zaštititi kožu

Međutim, postoji i hrana koja nam može pomoći da zaštitimo kožu i to ne samo od fotooštećenja, nego i od različitih drugih štetnih uticaja sunca, ali i od prevremenog starenja, pa čak i razvoja karcinoma kože.

U vrhu namirnica koje čuvaju i štite našu kožu su čokolada, soja, endivija (vrsta zelene salate) i crvena pomorandža, dok ima i drugih koji vrše ovu istu ulogu.

Do ovog zaključka su došli stručnjaci koji su godinama ispitivali dejstvo pojedinih namirnica na prevenciju različitih oštećenja kože.

leto koza zena sunce

Zaštitnu moć ima i proantocijanid iz grožđa i crnog vina, sok borovnice i jabuke, betakaroten iz šargarepe, hlorofil iz zelenih i modrozelenih algi.

Na ovu listu se može svrstati i brokoli i paradajz – i to kuvani paradajz ili paradajz kao koncentrovani proizvod – paradajz pasta.

Samo što šarenije povrće i voće u toku leta!

Samo što šarenije povrće i voće u toku leta!

Kada je voće u pitanju – za kožu je veoma dobro svo citrusno, kao i crveno i žuto voće, ali i povrće, mada sa njima ne bismo trebali preterivati, a ako želimo da pomognemo zdravlju svoje kože – trebalo bi što češće da jedemo koštunjavo voće.

Posebno je potrebno obratiti pažnju na namirnice koje pojačavaju efekat sunca na kožu – kao što je celer, koji bi zbog toga trebalo jesti samo uveče.

28/05/2016 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments