Na današnji dan preminuo je Onore de Balzak

18/08/2022 10:31

Na današnji dan preminuo je Onore de Balzak

Francuski pisac Onore de Balzak preminuo je 18. avgusta 1850. godine.

Onore je rođen 20. maja 1799. godine u Fransuskoj. U Parizu je završio pravo, ali se ipak posvetio književnosti. Počeo je da piše u 20. godini nameravajući da se brzo proslavi. Bez dopuštenja roditelja, Onore piše romane pod pseudonimima.

Međutim, prva dela nisu naišla na odziv publike, tačnije, Onore je bio potpuno nezapažen. Pogođen neuspehom, Onore počinje da investira, ali i to je bilo neuspešno, te je pisac bio zatrpan dugovima koji su ga pratili ceo život.

Međutim, prvi književni neuspesi ga nisu obeshrabrili i Onore postaje izdavač i štampar. Danas, on se smatra utemeljivačem društvenog realizma u književnosti, jer je, pre njega, život običnog čoveka smatran nedostojnim da se spominje u bilo kom književnom delu.

Balazk je neumoljivo radio čak i 17 sati dnevno i borio se sa izdavačima i naplaćivanjem obećanih, ali nenapisanih romana. Na nejgovu sreću, Onore je uspeo da se proslavi za života, ali je uvek vodio bitku sa dugovima. Oženio se plemkinjom Evelinom Hanskom, nekoliko meseci pre smrti.

Romani poz zajedničkim imenom “Ljudska komedija” duboka su kritika francuskog društva. Pored toga napisao je još nekoliko dela, a “Čiča Gorio” je najpoznatije među njima.

18/08/2022 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments