Na današnji dan – 17. april

16/04/2023 20:00

Na današnji dan – 17. april

Dogodilo se na današnji dan – 17.4.

1421. godine –  Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je more probilo zaštitne nasipe.

1492. godine –  Kristofer Kolumbo dobio je saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele da istraži “Zapadni okean”. Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

Bendžamin Frenklin

Bendžamin Frenklin

1790. godine –  Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin. Učestvovao je u pisanju “Deklaracije nezavisnosti”, a kao neumoran borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Izumeo je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

Pročitajte i: Biografija Bendžamina Frenklina

Josif Pančić

Josif Pančić

1814. godine –  U Ugrinama, kod Bribira rodio se botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu “Pančićeva omorika”. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

Pročitajte i: Biografija Josifa Pančića

1860. godine –  Crna Gora i Otomansko carstvo, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale su protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1894. godine –  Rođen je državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. godine i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. godine. Na XX kongresu KPSS podneo je referat “O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica”, čime je počeo proces destaljinizacije SSSR.

1895. godine –  Sporazumom u gradu Šimonoseki završen je kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu. Tajvan je pod japanskom vlašću bio do 1945. godine.

1916. godine –  Rođena je Sirimavo Bandaranaike, koja je u julu 1960. godine postala premijer Cejlona (Šri Lanke), prva žena na takvoj dužnosti u svetu.

1924. godine –  Rođen je vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. godine. Autor je mnogobrojnih spomenika među kojima i sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

1941. godine –  Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, Milan Spasić i Sergej Mašera potopili su u Tivatskom zalivu razarač “Zagreb” i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici posle kapitulacije Jugoslavije.

1957. godine –  Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu posle 13 meseci egzila na Sejšelima. Iste godine Makarios je s britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, a u decembru 1959. godine izabran je za predsednika Republike Kipar.

1961. godine –  Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u “Zalivu svinja” u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1969. godine –  Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček podneo je ostavku posle kraha reforme  nazvane “Praško proleće”. Zamenio ga je Gustav Husak.

1975. godine –  Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977. godine –  U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983. godine –  Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1993. godine –  U UN je usvojena rezolucija kojom je zaprećeno oštrijim sankcijama SR Jugoslaviji, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu do 26. aprila Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu.

1993. godine –  Umro je Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989. godine.

1996. godine –  SAD i Japan potpisali su deklaraciju o saradnji u bezbednosti prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1997. godine –  Umro je Haim Hercog, predsednik Izraela od 1983. do 1993. godine.

2004. godine –  U izraelskom raketnom napadu u Gazi ubijen je lider palestinskog radikalnog pokreta Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi.

2007. godine –  U masakru u studentskom domu na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji,  ubijena su 33 studenta, a ranjeno njih 29. Napadač  dvdesettrogodišnji student tog univerziteta Seng Hui Čo iz Južne Koreje, i sam je stradao u ovom najvećem masakru na jednom Univerzitetu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

2010. godine –  Umrla je američka filmska montažerka Didi Alen koja je radila na filmovima “Boni i Klajd”, “Pasje popodne”, “Serpiko” i “Boja novca”. Ona je 1967. godine postala prva montažerka koja se kao pojedinac iz svoje branše pojavljuje na špici filma “Boni i Klajd” za koji je nominovana za Oskara.

2014. godine –  Umro je kolumbijski pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes, jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a među najpoznatijima su “Sto godina samoće”, “Ljubav u doba kolere”, “Pukovniku nema ko da piše”, “Jesen patrijarha”.

16/04/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments