Na današnji dan – 4. maj

03/05/2023 20:00

Na današnji dan – 4. maj

Dogodilo se na današnji dan – 4.5.

1493. godine – Papa Aleksandar VI, Španac, izdao je edikt o podeli Novog sveta izmedju Španije i Portugalije, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1780. godine – U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke trke.

1825. godine – Rođen je engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli, pobornik teorije evolucije Čarlsa Darvina, autor dela “Mesto čoveka u prirodi”, “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura” i “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1827. godine – Rođen je engleski istraživač Džon Haning Spik, prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. godine video afričko jezero Viktorija i tvrdio da je ono izvorište Nila.

1869. godine – Umro je pisac i političar Jovan Hadžić (pseudonim Miloš Svetić), prvi predsednik Matice srpske, poznat kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

1885. godine – Umro je knez Aleksandar Karađrđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa. Za njegove vladavine 1842-1858. godine počele su reforme države i njena modernizacija. Na Svetoandrejskoj skupštini 1858. godine zbačen je sa vlasti, a na presto se vratio knez Miloš Obrenović.

1903. godine – Vođa makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima.

1919. godine – Počele su demonstracije kineskih studenata protiv odluke Versajske mirovne konferencije da se nemački posedi u provinciji Šantung predaju Japanu. Demonstracije pod nazivom “Pokret 4. maja”, prerasle su u nacionalni pokret, pokrenuvši preko 10 miliona ljudi.

1928. godine – Rođen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsednik Egipta od 1981. godine, posle ubistva Anvara el Sadata.

Odri Hepbern

Odri Hepbern

1929. godine – Rođena je američka glumica Odri Hepbern, ambasadorka dobre volje UNICEF-a. Dobitnica je Oskara za film “Praznik u Rimu” (“Doručak kod Tifanija”, “Sabrina”, “Rat i mir”, “Ljubav popodne”, “Moja draga lejdi”).

1938. godine – Daglas Hajd je postao prvi predsednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1970. godine – Američka Nacionalna garda ubila je četiri i ranila 11 studenata Univerziteta Kent u državi Ohajo koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

1979. godine – Predsednica konzervativne stranke Margaret Tačer posle pobede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.

Josif Broz Tito

Josip Broz Tito

1980. godine – Umro je predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

1990. godine – Na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tudjmana.

1994. godine – Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1994. godine – Emitovanjem prvog servisa vesti, počela je da radi beogradska nezavisna novinska agencija Beta.

1996. godine – Lider konzervativaca Hose Marija Asnar postao je premijer Španije, čime je okončana 13-godišnja vladavina socijalista.

2001. godine – Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te međunarodne organizacije.

2003. godine – Umro je Sesto Bruskantini, italijanski solo operski pevač.

2004. godine – Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija je sa 1.060 dana postala najdugovečnija vlada Italije od II svetskog rata.

2005. godine – U aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) skulptura Konstantina Brankuzija “Ptica u prostoru” prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cena jedne skulpture.

2009. godine – Rikardo Martineli, multimilioner, vlasnik najvećeg lanca supermarketa u Panami, pobedio je na predsedničkim izborima u toj centralnoameričkoj zemlji.

2014. godine – Novinska agencija Beta obeležila je dve decenije rada. Betu je osnovala grupa od osam beogradskih novinara 1992. godine. Kompanija Beta Pres jedna je od vodećih medijskih kuća u Srbiji i regionu. Obuhvata Novinsku agenciju Beta, radio Sto plus u Novom Pazaru i Medijski centar Beta.

03/05/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments