Na današnji dan – 7. maj

06/05/2019 20:00

Na današnji dan – 7. maj

Dogodilo se na današnji dan – 7.5.

1663. godine – U Londonu je otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II.

1682. godine – Umro je ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, a na presto je došao Petar I (Petar Veliki).

1832. godine – Bavarski princ Oto fon Vitlsbah izabran je za kralja Grčke koja je Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

Johanes Brams

Johanes Brams

1833. godine – Rođen je nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams. Njegove četiri simfonije i dva klavirska koncerta postali su standardi klasičnog repertoara.

Petar Ilič Čajkovski

Petar Ilič Čajkovski

1840. godine – Rođen je ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, čija su dela prožeta ruskom narodnom muzikom i motivima iz bajki i ruske istorije. Njegova najvrednija dela su programski koncipirane simfonije, koncert za klavir i orkestar, kao i opere “Pikova Dama” i “Evgenije Onjegin”, po istoimenim Puškinovim delima.

Pročitajte i: Biografija Petra Iliča Čajkovskog

1892. godine – Rođen je srpski pesnik, pisac i književni kritičar Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica”, posvećene srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije.

1893. godine – Povodom 400. godišnjice osnivanja štamparije na Obodu, u Crnoj Gori, Književno-umetnička zajednica priredila je prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901. godine – Rođen je američki filmski glumac Gari Kuper, dobitnik Oskara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1915. godineNemačka podmornica “U-20” torpedima je potopila britanski putnički brod “Lusitaniju”, što je doprinelo odluci SAD da uđu u Prvi svetski rat. Poginulo je 1.198 putnika i članova posade, među kojima veliki broj Amerikanaca.

1928. godine – U Velikoj Britaniji je starosna granica izbornog prava žena snižena sa 30 na 21 godinu.

1939. godine – Nemačka i Italija su sklopile politički i vojni savez (Osovina BerlinRim). Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1943. godine – Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu.

1945. godine – Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke završen je Drugi svetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Jodl u ime Vermahta i general-pukvnik Bedel Smit u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

1954. godine – Vijetnamske trupe potukle su Francuze kod Dijen Bijen Fua, čime je okončana francuska dominacija u Indokini.

1960. godine – Leonid Brežnjev je na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR zamenio maršala Klimenta Vorošilova.

1995 – Na predsedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak (Jacques Chirac) pobedio je socijalističkog kandidata Lionela Žospena.

1996. godine – Pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, počelo je sudjenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin posle Nirnberga i Tokija.

1997. godine – Vlada SAD osudila je Švajcarsku zbog prihvatanja zlata i dragocenosti od žrtava holokausta za vreme Drugog svetskog rata.

1999. godine – U napadu NATO na SR Jugoslaviju bombardovan je centar Niša gde je poginulo 16, a ranjeno 70 ljudi.

1999. godine – Papa Jovan Pavle II posetio je Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, posle hiljadugodišnjeg raskola, posetio neku pravoslavnu zemlju.

2001. godine – Ronald Bigz, učesnik u “najvećoj pljački veka” u Engleskoj 1963. godine, dobrovoljno se predao britanskim vlastima, pošto je 35 godina proveo u Brazilu.

2002. godine – Pri padu aviona McDonel-Daglas MD-82, kineske avio-kompanije u more u blizini grada Daliana, poginulo je svih 112 putnika i članova posade.

2004. godine – Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je svečanu zakletvu u Kremlju i time zvanično započeo drugi predsednički mandat.

2006. godine – Umrla je Lilijan Asplujd poslednja preživela putnica koja se sećala katastrofe broda “Titanik”. U nesreći su iz njene porodice stradali otac i troje braće, dok su ona, njena majka i brat preživeli brodolom.

2012. godine – Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin nakon inauguracije u Kremlju i zvaničnog stupanja na dužnost, za premijera Rusije predložio Dmitrija Medvedeva, dotadašnjeg predsednika.

2015. godine – Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojila je većinu mesta u Donjem domu parlamenta i tako nakon pet godina dosla u poziciju da oformi konzervatnu vladu.

06/05/2019 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments