Na današnji dan – 22. mart

21/03/2023 20:00

Na današnji dan – 22. mart

Dogodilo se na današnji dan – 22. 3.

1312. godine – Papa Klement V je ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. godine radi zaštite poklonika Hristovog groba.

Van Dajk

Anton Van Dajk

1599. godine – Rođen je flamanski slikar Anton Van Dajk, istaknuti predstavnik Flamanske slikarske škole. Učenik i saradnik slavnog Rubensa, proslavio se kao portretista. Godine 1632. postao je dvorski slikar kralja Čarlsa I.

1622. godine – Indijanci su ubili oko 350 belih naseljenika u Virdžiniji. To se smatra prvim indijanskim masakrom nad evropskim kolonistima u Severnoj Americi.

1794. godine – Kongres SAD je usvojio zakon kojim se američkim brodovima zabranjuje prevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

Johan Gete

Johan Volfgang Gete

1832. godine – Umro je nemački pisac Johan Volfgang Gete, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti nemačke i svetske književnosti. Pored književnosti, gde se ogledao gotovo u svim rodovima, bavio se i filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru i smatra se jednim od poslednjih univerzalnih genija evropske tradicije. Najznačajnija dela: “Faust”, “Verter” “Vilhelm Majster”, “Ifigenija na Tauridi” “Egmont”.

Pročitajte i: Najzanimljiviji citati Getea

1848. godine – Pobunjena Venecija je proglasila nezavisnost od Austrije.

Borisav Stanković

Borisav Stanković

1876. godine – Rođen je srpski pisac Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne srpske proze. Prikazujući život rodnog Vranja s kraja 19. veka, dao je i psihološku analizu ličnosti, unoseći prvi put u srpsku literaturu erotiku i senzualnost. Najpoznatija dela: “Nečista krv”, “Koštana”, “Iz starog jevanđelja”, “Stari dani”.

1895. godine – Pioniri filma, braća Ogist i Luj Limijer demonstrirali su u Parizu prvi put pokretne slike, upotrebivši celuloidnu traku.

1904. godine – U londonskom listu “Daily illustrated Mirror” objavljena je na naslovnoj stranici prva novinska fotografija u boji.

1917. godine – SAD su prve priznale privremenu vladu Aleksandra Kerenskog, uspostavljenu nakon Februarske revolucije kojom je svrgnuta monarhija u Rusiji.

1919. godine – Letom između Pariza i Brisela jednom u sedmici, uspostavljena je prva avionska međunarodna linija u svetu.

1920. godine – Rođena je Kacuko Saruhaši, prva žena koja je doktorirala na Univerzitetu u Tokiju

1923. godine – Rođen je francuski glumac i pantomimičar Marsel Marso koji je obnovio umetnost pantomime. Poznat je po svom “Bipu”, modernizovanom Pjerou iz tradicionalne komedije.

1945. godine – Egipat, Irak, Jordan, Liban i Sirija osnovali su u Kairu Arapsku ligu.

1948. godine – Rođen je kompozitor Endrju Lojd Veber, koji se proslavio mjuziklima “Isus Hristos superstar”, “Evita”, “Mačke” i “Fantom iz Opere”.

1979. godine – Irski teroristi ubili su u Hagu britanskog ambasadora u Holandiji Ričarda Sajksa.

1980. godine – Najviša indijska nagrada “Dragulj Indije”, uručena je misionarki Majci Terezi.

1983. godine – Kandidat Laburističke partije Haim Hercog izabran je za predsednika Izraela.

1991. godine – Irak je oslobodio 1.150 Kuvajćana zarobljenih tokom Zalivskog rata i zatražio da se ubrza puštanje na slobodu 60.000 zarobljenih Iračana.

1992. godine – Na drugim višepartijskim izborima u Albaniji ubedljivo je pobedila Demokratska partija, čime je okončana vladavina komunista i njihovih naslednika.

1996. godine – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je trojicu bosanskih Muslimana i jednog bosanskog Hrvata za ubistva, torture i zlostavljanje Srba 1992. godine u logoru Čelebići kod Konjica. To su bile prve optužnice za zločine nad Srbima počinjene tokom Bosanskog rata (1992-95).

2001. godine – Umro je američki crtač Vilijam Hana koji je sa Džozeom Barberom stvorio Toma i Džerija, junake crtanih filmova, koji su uz “Kamenka i Kremenka”, “Medveda Jogija” i niz drugih animiranih filmova, autorima doneli sedam Oskara.

2002. godine – Vrhovni sud Velike Britanije uvažio je molbu žene, kvadriplegičara i dozvolio da se aparati koji su je održavali u životu isključe, čime je po prvi put u Engleskoj zvanično odobrena eutanazija.

2004. godine – U raketnom napadu izraelske vojske u Gazi ubijen je duhovni vođa i osnivač radikalnog palestinskog pokreta Hamas Šeik Ahmed Jasin. U tom napadu je poginulo još sedmoro ljudi. Mesec dana kasnije ubijen je i njegov naslednik Abdel Aziz Rantisi.

2006. godine – Baskijska separatistička organizacija ETA najavila je trajnu obustavu vatre, nakon gotovo četiri decenije terorističkih akcija u Španiji za nezavisnost Baskije. U napadima koje je do tada izvršila ETA poginulo je oko 800 ljudi. ETA se pojavila 1959. godine kao studentski pokret otpora protiv španskog diktatora Fransiska Franka.

2011. godine – Bivši izraelski predsednik Moše Kacav osuđen je pred sudom u Tel Avivu na sedam godina zatvora zbog silovanja i drugih seksualnih delikata. Bio je predsednik Izraela od 2000. do 2007. godine kada se pod žestokim pritiskom javnosti povukao sa predsedničke funkcije dva meseca pre kraja mandata.

2013. godine – Jedan od najpoznatijih kubanskih pijanista Bebo Valdes, koji je snimao sa Net King Kolom i bio muzički direktor legendarnog kluba “Tropikana” u Havani, umro je u Švedskoj u 95. godini. Karijeru je započeo u noćnim klubovima Havane sredinom prošlog veka, da bi nakon dolaska Fidela Kastra na vlast prebegao u Meksiko, a potom se nastanio u Švedskoj. Njegov sin je Čučo Valdes, takođe poznati pijanista.

21/03/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments