brisel grad

Brisel je glavni grad Belgije, sedište belgijske kraljevske porodice i prestonica Evropske Unije. Ovaj veoma mali grad ne privlači horde turista kao Briž i Gent, jer je on glavni ekonomski i edukacijski centar države, pa ćete u njemu sretati više zauzetih poslovnih ljudi, nego opuštenih turista. Međutim, ovde možete steći pravi utisak svakodnevnog života u Belgiji, posetiti fantastične restorane, kafiće, muzeje i galerije, mnoge primere gotičke i barokne arhitekture, zanimljiva mesta poput Atomijuma i, naravno, probati famozne belgijske čokolade.

Naziv grada potiče od staroholandskih reči bruos, što znači močvara, i sella, što znači dom, pa je doslovni prevod imena grada ,,dom u močvari”.

brisel grad 1

Istorija Brisela

Prvo naselje na ovom mestu nastalo je oko 580. godine, kada je na adi u reci Zene izgrađena kapelica. Međutim, zvaničan datum osnivanja smešta se u 979. godinu kada su na ovom rečnom ostrvu nastala prva stalna utvrđenja. Zbog svog dobrog geografskog položaja na reci Zene, a uz to i u blizini mora, grad u srednjem veku postaje razvijeni trgovački centar. U 15. veku grad je postao prestonica Bungurdijske Holandije i od tada su se u njemu smenjivali vladari i kulture, dešavali mnogi prevrati, osvajanja i ratovi.

Ovaj region bio je pod uticajem Holadnije, Španije, Austrije, ali i Francuske, čija se vlast završila Napoleonovim porazom kod Vaterlua, koji se nalazi u blizini Brisela. 1815. godine Brisel je postao deo Holandskog Kraljevstva, ali već 1830. godine zbog razlika između dva dela države (holandskog i belgijskog) izbija revolucija i 1831. kralj Leopold I krunisan je za kralja nove države – kraljevine Belgije.

Za vreme Prvog i Drugog Svetskog rata grad je u velikoj meri razrušen jer je bio mesto važnih bitaka, ali ubrzo je obnovljen i od šezdesetih godina 20. veka počinje njegov uspon. Grad 1958. postaje sedište Evropske Ekonomske Zajednice, a 1967. i NATO pakta. Danas je Brisel grad u kojem živi najveći broj diplomata posle Njujorka.

Neka od najpopularnijih mesta među turistima u Briselu

Glavni gradski trg (Grand Markt)

Ovaj trg jedan je od najočuvanijih starih gradskih trgova u Evropi. Svoj elegantan karakter grad duguje originalnoj arhitekturi kuća gildi (Gildehuizen) koje su izgrađene krajem 17. veka u baroknom stilu. Zgrada koja dominira ovim trgom je Gradska Kuća, izgrađena 1402. godine. Nemojte propustiti da vidite njen enterijer sa tapiserijama, oslikanim tavanicama i muralima koji ilustruju istoriju Brisela.

gradski trg u briselu

Maneken Pis (Manneken Pis)

Ova mala statua od bronze, koja predstavlja dečaka koji urinira, najpoznatiji je simbol Brisela. Iako se kaže da datira još iz 1388. godine, današnji kip je izliven 1619. godine. Mnoge legende se vezuju za nastanak ove statue, a jedna od njih kaže da je jedan dečak spasao grad od bombe kada je urinirao na fitilj i tako ga ugasio, pa je njemu u znak zahvalnosti postavljen ovaj kip.

maneken pis

Katedrala Svetog Mikiela (Sint-Michiels Kathedraal)

Izgradnja ove gotičke katedrale posvećene svecu zaštitniku Brisela početa je još u 13. veku, a završena tek u 15. Njenu impresivnu fasadu sa dva 69 metara visoka tornja prati isto tako impresivna unutrašnjost, pa ukoliko se nađete tamo, nemojte propustiti priliku da uđete u katedralu.

katedrala brisel
Atomijum (Atomium)

Prva asocijacija na Brisel mnogima je upravo ova bizarna struktura od čelika i aluminijuma izgrađena 1958. za Svetsku Izložbu u Briselu. Zgrada predstavlja molekul gvožđa uvećan 165 miliona puta i posetioci mogu posetiti njenu unutrašnjost, u kojoj se 4 do 9 sfera koriste za Biogenium, prezentaciju o ljudskom životu na planeti Zemlji.

atomium

Pogledajte još