Back to homepage

Hrana u Briselu

Hrana brisel

Na mnoge aspekte života u Belgiji, pa tako i na belgijsku kuhinju, uticale su različite kulture, a posebno susedi Francuska, Holandija i Nemačka. Za hranu u Belgiji kaže se da ima kvantitet nemačke kuhinje, a kvalitet francuske. Gurmani će ovde uživati, jer ovo je vodeća država u Evropi po broju nagrađivanih restorana u odnosu na broj stanovnika.

Internacionalno je Belgijska kuhinja najpoznatija po čokoladama,  vaflima, pivu i pomfritu, za koga mnogi misle da je nastao u Francuskoj, ali su ga izmislili upravo Belgijanci. Takođe, hrana ovde nije toliko lepa i elegantno servirana kao u drugim državama, ali to je samo zato što se više pažnje posvećuje ukusu nego izgledu.

Pošto se u ovoj državi ravnopravno koriste francuski i holadnski, svako od jela ima nazive na oba jezika. Izdvojili smo neka od jela koja su najpopularnija među lokalcima, a i turistima i koja ne smete propustiti da probate ukoliko ste u Briselu.

Hrana koju morate da probate u Briselu

Moules-frites/Mosselen Friet

Ove dagnje koje se serviraju sa pomfritom su toliko česte u Belgiji da postoje restorani koji serviraju samo ovo jelo na desetine različitih načina. Tradicionalno se jede tako što kada završite sa dagnjama, u preostali sos sa belim vinom umočite pomfrit.

dagnje brisel

Stoemp

Ovo vrlo jednostavno jelo je specijalitet Brisela. Stoemp je pire-krompir sa dodatim različitim začinima i povrćem, najčešće šargarepom, lukom, spanaćem ili keljom. Svaki kuvar ima svoj način za pripremu ovog jela, a neki mu dodaju čak i slaninu. Uglavnom  se služi sa kobasicom, a za pravi belgijski doživljaj, probajte ga sa belgijskom belom kobasicom koja se pravi sa mlekom (Boudin Blanc), i ne zaboravite pivo.

Stoemp

Waterzooi

Waterzooi je jelo koje potiče iz Genta i ono je nešto između supe i paprikaša. Tradicionalno se pravi sa različitim vrstama povrća i ribom, iako je danas ribu u velikoj meri zamenila piletina.

Waterzooi

Filet Americain

Sirova govedina je suština ovog fileta, koji jako podseća na Tartar biftek, međutim, on je mnogo više od toga. Sa različitim vrstama soseva, začina, povrća dobićete pravi belgijski specijalitet.

Filet Americain

Kroketi (Croquettes)

Belgijanci obožavaju krokete i ne tretiraju ih samo kao dodatak, već su oni ovde glavno jelo. Tradicionalni belgijski kroketi punjeni su krem-sirom ili sivim račićima i služe se sa salatom ili pomfritom.

Kroketi (Croquettes)

Takođe, nemojte propustiti da probate belgijska piva i čokolade, a ni pomfrit, vafle ni Speculaas kolačiće.

belgijski vafli

Belgijski vafli

Pogledajte još