Back to homepage

Venecija, kraljica Jadrana

venecija

Venecija je grad u severoistočnoj Italiji koji se nalazi na ukupno 117 manjih ostrva koja razdvajaju kanali i povezuju mostovi. Venecija je najviše poznata po svojoj raskošnoj arhitekturi i umetničkim delima, a deo grada se čak nalazi pod zaštitom Svetske baštine.

Istorija

Ime Venecija potiče od drevnog naroda Veneta koji su naseljavali tu oblast u 10. veku pre nove ere. Grad je u istoriji bio prestonica Republike Venecije i ima mnogo nadimaka, od kojih je možda najpoznatiji „kraljica Jadrana“. Republika Venecija je bila veoma moćna pomorska sila i važan trgovinski i umetnički centar za vreme renesanse. Međutim, nakon Napoleonovih ratova i Bečkog kongresa, Venecija je 1797. godine pripala Austrijskom carstvu. Ona je ponovo dospela u posed Italije 1866. godine nakon održavanja referenduma.

Arhitektura Venecije

Ono što je interesantno pomenuti jeste da su građevine u Veneciji sagrađene na usko postavljenim drvenim osnovama. Osovine građevina leže na pločama istarskog krečnjaka koji se nalazi povrh drvenih osnova. U takvim uslovima u vodi bez prisustva kiseonika drvo ne propada tako brzo kao na površini.

Duždeva palata

Duždeva palata

 

Venecija poseduje bogatu i raznoliku arhitekturu, a najčešći stil je gotski. Venecijanska gotska arhitektura je venecijanski stil građenja koji kombinuje gotske lukove i uticaj Vizantijskog i Otomanskog carstva. Stil je potekao iz 14. veka a klasični primeri su Duždeva palata i Ka d’ Oro palata. Pored toga, grad je pun građevina iz perioda renesanse i baroka, a klasični primeri su Ka Pesaro i Ka Rezoniko.

Turizam u Veneciji

Venecija je jedna od najvažnijih turističkih destinacija na svetu zbog svoje čuvene arhitekture i umetnina. Grad dnevno poseti u proseku oko nekoliko desetina hiljada turista.

Kafe Florijan

Kafe Florijan

 

Turizam je važan deo venecijanske industrije još od 18. veka. Venecija je u 19. veku postala modni centar bogatih i poznatih koji su često odsedali ili jeli na luksuznim lokacijama kao što su Hotel Danijeli i Kafe Florijan. Krajem 20. veka, u Venecije ponovo počeo da se održava Karneval, a grad je postao sedište međunarodnih konferencija i festivala poput čuvenog Bijenala u Veneciji i Filmskog festivala u Veneciji koji privlače turiste iz svih krajeva sveta ma muzičke, filmske, pozorišne, kulturne i umetničke događaje.

Ipak, treba napomenuti da je velika popularnost Venecije uzrokovala problem lokalnim stanovnicima jer grad u određeno doba godine zna da bude pretrpan ljudima.

Atrakcije

U Veneciji se mogu videti brojne atrakcije, a najpoznatiji od njih su Bazilika Svetog Marka i Pjaca San Marko.

Obavezno zastanite na tren na mostu Rijalto i uživajte u pogledu koji se sa njega pruža. Ako imate vremena, možete i da se provozate u gondolama, plovilima koja predstavljaju simbol Venecije.

Santa Marija dela Salute

Santa Marija dela Salute

 

Ne propustite da obiđete čuvenu crkvu Santa Marija dela Salute o kojoj je pisao i naš čuveni pesnik Laza Kostić. To je crkva koju Venecijanci najviše vole, a izgrađena je 1681. godine kao simbol pobede grada nad kugom. U ovoj crkvi se nalaze i važna umetnička dela, uključujući slike Ticijana i Tintoreta.

Što se šopinga tiče, ne postoji nijedno mesto koje se može posebno izdvojiti, a na svakom ćošku možete naići na suvenirnice koje prodaju čuvene venecijanske maske. Ukoliko imate želju i novca, obavezno kupite sebi neku figuricu od murano stakla, čuvenog stakla koje potiče iz Venecije.

Pogledajte još