Zašto je teško sportistima u Tokiju?

30/07/2021 15:40

Zašto je teško sportistima u Tokiju?

Olimpijske igre 2020, 32. po redu, se održavaju ove godine u Tokiju. Pored pandemije koronavirusa, koja je i pomerila za, gotovo, 12 meseci najveće sportsko takmičenje, dodatni problem sportistima predstavlja i temperatura vazduha.

Kako navode stručnjaci, srednja godišnja temperatura tog grada povećala se za čak 2,86 °C u odnosu na 1900. godinu. Prema svedočenjima ljudi, prisutna je stalna dehidratacija, težina u ramenima, a vlažnost vazduha je velika. Kako piše portal Klima101, tokijska medicinska asocijacija je ranije izjavila da se ozbiljno debatovalo o održavanju Igara u julu i avgustu, čak i pre pandemije kovida-19. U izveštaju sastavljenom u maju, Rings of Fire: How heat could impact the 2021 Tokyo Olympics, vodeći triatlonci, veslači, teniseri, maratonci i naučnici govore o opasnostima ekstremnih vremenskih uslova za sportiste.

A u izveštaju Japanske meteorološke agencije stoji da se, Japan, a posebno Tokio, zagreva dosta brže od ostatka planete. Srednja godišnja temperatura tog grada povećala se oko tri puta brže u odnosu na brzinu rasta srednje globalne temperature. Od devedesetih godina prošlog veka, temperatura vazduha prelazi sve češće 35 °C.

saznajte i Šta je toplotni udar i kako ga prepoznati?

Stručnjaci navode da je fizička aktivnost čoveka u hladnom i suvom okruženju, na oko 11°C, najefikasnija, a kako se temperatura i vlažnost vazduha povećavaju, tako se pogoršavaju kognitivne i fizičke sposobnosti sportista. Dalje piše i da pregrevanje može ugroziti mišiće i kardiovaskularni sistem, a može dovesti i do toplotnog udara. Rast temperature tela može negativno uticati na sposobnost održavanja pažnje, kratkotrajnu ili radnu memoriju, a toplotni stres utiče i na raspoloženje, osećaj udobnosti, snagu i umor.

Olimpijske igre u budućnosti

Uticaj klimatskih promena primećuje se na ovim Olimpijskim igrama, pa su tako organizatori odlučili da usled visoke temperature i vlažnosti vazduha pomere maraton 800 kilometara severno od Tokija, u grad Saporo, gde vladaju povoljniji vremenski uslovi. Portal dalje navodi i da, ukoliko se emisija gasova sa efektom staklene bašte nastavi sadašnjim tempom i globalno zagrevanje poveća, u budućnosti možemo videti slične komplikacije u organizaciji OI, ali i generalno sportskih događaja, dok se klimatski ekstremi, poput toplotnih talasa, događaju sve češće.

U izveštaju Rings of Fire se zaključuje i da pored toga što je u ovakvim uslovima ugroženo zdravlje takmičara, ali i sudija, organizatora, radnika, volontera i publike, celokupno iskustvo sportskih događaja moglo bi da se promeni usled oslabljenog nastupa sportista. Očekivanja svih onih koji će u budućnosti biti uključeni u neke sportske događaje moraće da se prilagode ekstremnim uslovima.

30/07/2021 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments