Više od 100 GW iz vodoničnih elektrolizera proizvodiće se godišnje do 2031.

15/04/2022 20:07

Više od 100 GW iz vodoničnih elektrolizera proizvodiće se godišnje do 2031.

Rast od 8.000% – više od 100 GW vodoničnih elektrolizera proizvodiće se godišnje do 2031.

Ovaj sektor će doživeti složen godišnji rast od 62,6%, a Evropa će prednjačiti, kaže se u izveštaju Guidehouse Insightsa.

Globalna proizvodnja elektrolizera, mašina koje dele molekule vode na vodonik i kiseonik pomoću električne struje, rašće eksponencijalno u narednih devet godina, prema novom izveštaju analitičara Guidehouse Insightsa.

Godišnji proizvodni kapacitet će porasti sa oko 1,3 GW na kraju ove godine na 104,6 GW do 2031., što je povećanje od skoro 8.000%, s kombinovanom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 62,6%, navodi američka kompanija u svojoj studiji “Tržišni podaci: elektrolizeri”.

Iako je cifra od 104,6 GW daleko veća od 47 GW elektrolizera za koje se očekuje da će godišnje (do 2030.) proizvoditi američka investiciona banka Jefferies, ona je i dalje znatno ispod 180 GW koja je predviđena da se koristi do kraja decenije prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), koja je objavila obećanje ovogo scenarija i još više iza 850 GW za koje IEA kaže da je potrebno da se do 2050. postigne neto nulte emisije.

Ipak, ovo i dalje predstavlja ogroman rast za industriju koja je do danas instalirala samo oko 200 MW elektrolizera, prema Aurora Energy Research.

„Očekuje se da će tržište elektrolizera doživeti ogroman rast tokom perioda predviđanja“, kaže se u izveštaju Guidehouse. „Očekuje se da će ovaj rast biti vođen faktorima kao što su smanjenje kapitalnih troškova, smanjenje troškova sirovina i sveukupni pritisak na dekarbonizaciju. Pored toga, politički potezi, kao što su subvencije, ograničenja na fosilna goriva i porezi na ugljenik, mogu još više pokrenuti tržište.

Dodaje se da je očekivanje da će tržište proizvodnje elektrolizera predvoditi Evropa, zatim Azija i Pacifik, zatim Severna Amerika, Latinska Amerika i Bliski istok i Afrika.

Najmanje 14 fabrika elektrolizera gigavatne veličine, najavljeno je do danas, dodajući do 26 GW — od strane sledećih proizvođača:

  • Thyssenkrupp (5 GW, Nemačka)
  • ITM Power (5 GW, UK)
  • Plug Power (1 GW u SAD; 1 GW u Južnoj Koreji; 2 GW u Australiji, s partnerom Fortescue Future Industries)
  • Džon Kokeril (1 GW u Francuskoj; 2GW u Indiji, u saradnji sa Greenkom)
  • Siemens Energy (1 GW u Nemačkoj, ali na kraju „više gigavata“)
  • Cummins (1 GW u Španiji, sa Iberdrola; i 1 GW u Kini, sa Sinopecom)
  • Nel (2 GW, Norveška)
  • Ohmium (Indija, 2 GW)
  • McPhy (Francuska, 1 GW)
  • Sunfire (Nemačka, 1 GW)

Kompletan izveštaj Guidehousea dostupan je ovde.

15/04/2022 20:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments