Barokni koncert za Božić na Kolarcu

30/12/2014 10:39

Barokni koncert za Božić na Kolarcu

Koncert Studija za ranu muziku pod upravom renomiranog svetskog muzičara Predraga Goste održaće se večeras (30. decembra) u 20 časova u foajeu Kolarčeve zadužbine.

barokni-koncert

Dirigent Gosta i ansambl Studija za ranu muziku

Na koncertu izvodiće se dela baroknih kompozitora stvarana u slavu Božićnih praznika. Muziku 17. i 18. veka muzičari će izvoditi na istorijskim instrumentima – baroknim violinama, violončelu, teorbama, lautama i čembalu.

Program ovog magičnog baroknog Božića čini će božićna končerta Arkanđela Korelija, Frančeska Manfredinija i Đuzepea Torelija, varijavije na temu “La Folia” u orkestarskom aranžmanu Frančeska Đeminijanija, dela Johana Kristofa Peza (čija je 350. godina rođenja slavljena ove godine), dela Žana Batista Lilija, Đovanija Batiste Pergolezija i Johana Sebastijana Baha.

Kamernim anamblom dirigovaće Gosta koji će to činiti na vrlo sličan način na koji su dirigovali Hendl ili Bah – istovremeno svirajući i čembalo.

Specijalni gost na koncertu biće Ivana Ćetković, barokna violinistkinja iz Londona.

Članovi anambla su traverzo flautiskinja Iva Milošević, violinistkinje Jelena Rokvić i Dušica Blaženović, violočelista Roni Beraha, kontrabasista Dušan Kostić, teorbisti Andrej Jovanić i Darko Karajić.

Predrag-Gosta

Predrag Gosta

Beogradski barokni solisti osnovani su pre nekoliko meseci. Muzika kojom se oni bave je muzika 17. i 18. veka i sviraju je na originalnim instrumentima ili replikama iz tog doba.

Ovaj ansambl predvodi Gosta – jedan od najpriznatijih stručnjaka za ranu muziku i osnivač najuticanijeg američkog orkestra na istorijskim instrumentima “Nju triniti barok” (New Trinity Baroque).

Gosta je prošle godine pokrenuo projekat Barokne akademije sa mladim muzičkim talentima, a ovog proleća osnovao je Novu beogradsku operu koja je imala uspešnu premijeru u Madlenianumu Monteverdijeve opere “Krunisanje Popeje”.

Ovo je prvi put da se izvodi barokni božićni koncert i to predstavlja početak saradnje između Studija za ranu muziku, Kolarčeve zadužbine i Nove beogradske opere.

Ulaz na koncert u foajeu Kolarčeve zadužbine je besplatan, a početak je u 20 časova.

30/12/2014 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments