Produžava se rok za večite studente?

23/06/2021 14:32

Produžava se rok za večite studente?

Izmenama i dopunama  Zakona o visokom obrazovanju predlaže da se za godinu dana produži rok za završetak studija studentima, koji su započeli studije po propisima koji su važili do 10. septembra 2005. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je, u Skupštini Srbije, da su predložili da se rok za završetak studija produži za još jednu školsku godinu zato što bi prelazak ovih studenata na “nove studijske programe podrazumevao značajno povećan obim akademskih obaveza i iznos troškova studija, a nalaze se na samom završetku studija”.

Kako je preneo N1, ministar je rekao da se izmene i dopune Zakona odnose i na visokoškolske ustanove koje imaju akademske studijske programe u oblasti teologije, jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica. Takođe, navodi se i da su “visokoškolske ustanove koje ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica ovlašćene da opštim aktom propišu kao neophodan uslov saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za učešće u konkursu za izbor nastavnika i saradnika, kao I saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika (saglasnost za službu učenja)”.

– Saglasnost za službu učenja nadležnog organa crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika predstavlja obavezan uslov za zasnivanje radnog odnosa – stoji u Zakonu.

Ružić je još kazao i da se izmenama i dopunama Zakona uređuju i pitanja koja se odnose na rad Nacionalnog akreditacionog tela, a biće omogućeno i da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Obrazlažući Predlog zakona o studentskom organizovanju, ministar je istakao da su “u okviru studentskih predstavničkih tela predviđene studentske konferencije i studentski parlamenti”. Studentska konferencija univerziteta i Studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola predstavljaće najviši oblik studentskih predstavničkih tela i da će delovati na nacionalnom nivou.

– One će razmatrati pitanja od zajedničkog značaja za studente, birati i razrešavati studentske predstavnike u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, predstavljati i zastupati interese studenata na međunarodnom nivou – objasnio je Ružić i dodao da će svaki studentski parlament morati da ima Poslovnik o radu i Pravilnik o izborima, a predloženim zakonom je propisan i način izbora članova ovog parlamenta.

23/06/2021 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments