54 udžbenika za osnovce u inkluziji

04/12/2015 13:31

54 udžbenika za osnovce u inkluziji

U naš obrazovni sistem inkluzija je uvedena pre šest godina, a tek sada su se pojavili udžbenici namenjeni učenicima koji imaju individualni obrazovni plan.

udzbeniciNa ovim udžbenicima je četiri godine radilo 360 stručnjaka, a komplet udžbenika za osnovce u inkluziji broji 54 knjige koje će biti deo njihovog plana za savladavanje gradiva.

U narednoj školskoj godini će se ovi udžbenici, koje je odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naći u Katalogu udžbenika.

Na ovim udžbenicima radili su Zajednica defektologa osnovnih i srednjih škola, Centar za specijalnu funkcionalnu pedagogiju iz Beograda i izdavačko preduzeće “Alka skript”.

Zahvaljujući ovim udžbenicima deca koja se školuju po individualnom obrazovnom planu moći će da imaju iste uslove učenja kao i svi njihovi vršnjaci, a nastavnicima će biti mnogo lakše da primene inkluzivni pristup obrazovanju.

Uz udžbenike za učenike u inkluziji, idu i priručnici za nastavnike koji se sastoje od defektološkog dela – gde su opisane sve moguće teškoće kod učenika i premeren rad u nastavi sa njima, lekcije iz udžbenika obrađene i merodički, radni deo sa nastavnim listićima zadacima za ponavljanje ili domaći rad.

Ovi zadaci se nalaze i na CD-u, a nastavnik može i da ih menja i umnožava, u zavisnosti od potrebe. Na kraju je predlog zadataka za završni ispit koji se polaže na kraju osmog razreda (mala matura).

04/12/2015 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments